Wijnen van Screaming Eagle

Screaming Eagle

Screaming Eagle
Screaming Eagle wordt gezien als hét cultdomein van Californië. Het zeer kleine domein werd in 1986 opgericht door Jean Philips, een voormalige makelaar.

Sinds de eerste Screaming Eagle in 1992 op de markt kwam (en de wijn meteen 99 punten kreeg van Robert Parker), is deze wijnmakerij de maatstaf geworden voor beperkte productie, hoge kwaliteit die fors geprijsd is. Screaming Eagle is gevestigd in Oakville, in de Californische Napa Valley, en produceert jaarlijks slechts 500 tot 800 kisten met standaardflessen van 750 ml.

Heidi Patterson Barrett was de eerste wijnmaker van het huis. In 1995 besloot men de wijngaarden volledig opnieuw aan te planten met drie druivenvariëteiten: cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. Enkele jaren later werd in de wijngaard ook een kleine hoeveelheid van de witte druif sauvignon blanc aangeplant. Momenteel is Heidi Patterson Barrett de wijnmaakster bij Amuse Bouche.

De gehele wijngaard beslaat nauwelijks 20 ha en de stokken zijn aangeplant in rotsachtige bodem op een westhelling met uitmuntende drainage. Screaming Eagle zit boordevol zwarte bessen en cassisfruit. Bovendien zijn de wijnen puur, zeer geconcentreerd en ongelofelijk vol van smaak, maar nooit uit balans. Helaas worden ze alleen via de mailinglijst verkocht en die is al vol sinds 2000. De wachtlijst is vrijwel eindeloos.

Tot 2015 maakte Screaming Eagle ook een wijn van jongere stokken, genaamd “Second Flight”. Deze naam werd in 2015 gewijzigd in “The Flight”, voornamelijk omdat de wijn in de loop der jaren steeds meer op de merlot-druif gebaseerd raakte en de naam “Second Flight” suggereerde dat het om een tweederangswijn ging. Naast de twee rode wijnen produceert Screaming Eagle ook een (zeldzame) witte, gemaakt van sauvignon blanc-druiven.

Omdat de wijnen van Screaming Eagle vele malen 100 punten hebben gekregen, zijn de prijzen exorbitant gestegen. Tenzij je op de mailinglijst staat, moet je voor één fles € 2000 of meer neertellen. De jaren die de maximale score kregen, zijn tot dusver 1997, 2007, 2010, 2012, 2015 en 2016.

In 2006 werd Screaming Eagle verkocht aan Stan Kroenke en Charles Banks, maar sinds de laatste het huis drie jaar later verliet, is Stan Kroenke de enige eigenaar. Stan Kroenke is tevens eigenaar van Jonata, the Hilt en Domaine Bonneau du Martray (daarnaast bezit hij ook voetbalclub Arsenal).

Lees meer
Screaming Eagle
Aan favorieten toegevoegd