Tijd voor Soldera 1999

Tijd voor Soldera 1999

In memoriam Gianfranco Soldera 1973-2019

Soldera Case Basse 1999

Soldera is zo mogelijk een van de grootste iconen uit de Brunello di Montalcino en een van de mooiste wijnen die je in Toscane kunt vinden. Door de zeer kleine oplage, zijn de liefhebbers van Soldera extreem toegewijd. Het is een van de moeilijkste wijnen om te krijgen van Italië.

Het belangrijkste doel van Gianfranco Soldera, was om met de Case Basse een waanzinnige wijn te creëren op een volledig natuurlijke wijze, zowel bij het groeien van de druiven als het maken van de wijn. De wijngaarden van de Case Basse zijn tussen 1972 en 1973 aangeplant.

In maart 2013 behaalde Soldera de krantenkoppen over de hele wereld, toen een voormalig werknemer in de kelder inbrak en de kranen van de vaten open zette. Bijna twee derde van zes verschillende jaargangen (2007-2012) ging verloren door deze actie.

We hebben de 1999 Brunello di Montalcino Riserva op verschillende gelegenheden gedronken en het was altijd een van mijn favorieten. De complexe aroma’s van aarde en kruiden, gecombineerd met zwarte kersen, gedroogd fruit en tabak. Een waanzinnig gestructureerde wijn, stevige tannine, droptonen en een lange afdronk. Dit is echt iets heel bijzonders, een geweldig resultaat van Soldera. Mocht je in de gelegenheid zijn een 1999 te verkrijgen, is het zeker de moeite waard om voor deze vintage te gaan.

BOW 9

Proefnotitie door Frank

10 dingen die je moet weten over Chateau Margaux
 

10 dingen die je moet weten over Chateau Margaux

Bekijk blog
Talking wine met Andrea Heinzinger
 

Talking wine met Andrea Heinzinger

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Dom Perignon
 

10 dingen die je moet weten over Dom Perignon

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd