Talking Wine met...

Talking Wine met...

Goswijn Simons, The Story of my Wine

In onze interviewserie Talking Wine met... spreken we verschillende bekende personen uit de internationale wijnwereld over hun liefde voor wijn.

Hoe zijn ze verzeild geraakt in de wereld van de wijn? Wat zijn hun favoriete wijnen? En wat was juist hun meest teleurstellende fles ooit?

We starten onze serie met een interview met wijnblogger en Instagrammer Goswijn Simons, op Instagram beter bekend als The Story of my Wine. Simons woont in Nederland, maar heeft meer dan 88.000 internationale volgers op zijn Instagram account The Story of my Wine. Op zijn blog en Instagram post hij reviews van geproefde wijnen en deelt hij de verhalen áchter die wijnen met zijn volgers.

WIJNPASPOORT GOSWIJN SIMONS

Favoriete wijn
TENUTA SAN GUIDO, SASSICAIA
Favoriete wijnregio
Toscane

Favoriete muziek om wijn bij te drinken
"meestal easy listening, maar soms ook metal"

Best of Wines favorieten
"lastig! Alsof je een kind laat kiezen uit een speelgoedwinkel!
Ik ga voor drie Toscaanse wijnen":

Soldera – Brunello di Montalcino
Le Macchiole – Messorio
Montevertine – Le Pergole Torte

Talking wine met... The Story of my Wine

De wijnwereld kent je als The Story of My Wine. Je hebt 88.000 volgers op Instagram en bent daarmee wereldwijd een van de grootste Instagrammers op het gebied van wijn. Wat doe jij beter dan de rest?

Ik denk eerlijk gezegd niet dat ik per se iets beter doe dan de rest. Ik kan alleen vertellen hoe ik het zelf zo ver geschopt heb. Allereerst moet je bereid zijn er veel tijd en energie erin stoppen. In het begin was ik zeker 3 a 4 uur per dag op Instagram bezig; posten, reageren, het opbouwen van een netwerk. Het draait op Instagram allereest om de plaatjes, mooie foto’s zijn essentieel. Dus ik denk dat je affiniteit moet hebben met fotograferen en gevoel voor vormgeving. Zelf ben ik van huis uit grafisch vormgever, dus dat komt goed uit. Een goede camera is natuurlijk belangrijk. Ik maak zelf al mijn foto’s met de camera van mijn Samsung S10 telefoon. En tenslotte probeer ik bij elke foto een goed verhaal te plaatsen. Het heet natuurlijk niet voor niets The story of my Wine.

"In het begin was ik zeker 3 a 4 uur per dag op Instagram bezig. Het draait op Instagram om de plaatjes, mooie foto’s zijn essentieel."

Wie raad je ons aan om te volgen op Instagram? Waarom zijn zij zo goed?
Er zijn natuurlijk een heleboel mooie en goede accounts. Om een paar te noemen: @Winememoir @Drinkinmoderation voor de mooie fotografie, @Vino2travel voor afwisselende reviews (landen, wijnen) en @Wineterroir voor goede, uitgebreide wijnbeschrijvingen.

Je gebruikt op je website een scoresysteem, wat maakt jouw systeem anders dan de puntensystemen die er zijn al?
Ik ben begonnen met het schrijven van wijn reviews op Vivino en daar is mijn ook scoresysteem ontstaan. Mijn systeem is eigenlijk niet heel anders dan de vele andere, ik geef wijnen punten tussen de 70 en 100. Het is eigenlijk gewoon mijn persoonlijke score en geeft mij een beeld van mijn lievelingswijnen. Ik ben overigens gestopt met het plaatsen van reviews op Vivino. Ik ben twee jaar nummer 1 proever in Nederland geweest en heb in totaal zo’n 4.500 reviews geplaatst. Het nam behoorlijk wat tijd in beslag en daarom vond ik het twee jaar geleden wel mooi geweest.

Wanneer is jouw liefde voor wijn begonnen? Heb je dat van huis uit meegekregen? 
De liefde voor wijn is eigenlijk pas echt begonnen toen ik werd gevraagd voor de plaatselijke wijnclub in mijn woonplaats (een klein dorp in Zuid-Limburg). De club telt 8 leden en we komen iedere maand bij elkaar voor een thema-proefavond waar ook lekker wordt gekookt. Door deze avonden ben ik me steeds meer in wijn gaan verdiepen. Vanuit huis heb ik dat niet echt meegekregen, hoewel mijn ouders het inmiddels wel leuk vinden om een lekker glas mee te drinken!

Kan je je je eerste wouw-moment met een fles wijn nog herinneren?
Dat moet een fles Vega Sicilia Unico zijn geweest. Zo’n prachtige wijn!

Wat is je mooiste wijnherinnering?
Dan denk ik terug aan een van mijn eerste wijnreizen. Mijn vriendin en ik werden uitgenodigd op het landgoed van wijnhuis Gagliole in Toscane. Na een dag reizen, crossend over onverlichte kronkelwegen, kwamen we ’s avonds aan bij het wijnhuis. Via een mooie oprijlaan reden we het wijngoed op en werden daar ontvangen als VIPs. Nadat we ons even opgefrist hadden, konden we meteen aanschuiven voor een uitgebreid diner, waarbij uiteraard hun heerlijke wijnen werden geserveerd. Toen we dag erna wakker werden en ik een duik nam in de infinity pool, voelde ik me als een god in Italië.

Wat is de meest bijzondere fles die je nu nog in je kelder hebt liggen en wanneer gaat deze open?
Ik heb zoveel mooie flessen liggen, maar de meest bijzondere is denk ik Château Haut-Brion 2005. Wanneer ik deze open maak? Dat weet ik nog niet, maar in ieder geval bij een speciale gelegenheid en met mensen die zo’n wijn ook kunnen waarderen.

En wat was jouw meest teleurstellende fles wijn?
Ik herinner me een avond waarop ik samen met een groep wijnvrienden een Merlot-battle had georganiseerd. Iedereen nam één fles mee. Ik wist van tevoren vrijwel zeker dat ik ging winnen met mijn meegebrachte Château Troplong Mondot (1er Grand Cru Classé B 2005 en 100 Parker punten). Totdat bleek dat de wijn kurk had… helaas!

"Ik ben in de afgelopen jaren toch wel zo ‘verwend’ geraakt door al die mooie wijnen, dat ik supermarktwijnen vaak niet meer kan waarderen. "

 

Wat is je grootste wijnblunder?
Ik werd laatst uitgenodigd voor een proeverij van Penfolds in Amsterdam waar ook de beroemde Grange geschonken werd. Tijdens mijn treinreis ben ik op de een of andere manier mijn telefoon verloren en ik kwam dus aan in Amsterdam zonder telefoon, een regelrechte ramp voor een wijnblogger! Je kunt geen foto’s maken, geen snelle notities maken en natuurlijk geen Instagram stories en posts doen.
De dag erna heb ik maar meteen een nieuwe telefoon besteld.

Zou je liever 1x per week een echt héle goede fles drinken of elke dag een supermarktwijn?  
Ik zou absoluut kiezen voor 1 x per week een héle goede fles. Ik ben in de afgelopen jaren toch wel zo ‘verwend’ geraakt door het drinken van mooie wijnen, dat ik de supermarktwijnen vaak niet meer kan waarderen. Daarmee bedoel ik niet dat daar geen leuke wijnen tussen zitten, maar dan kies ik toch liever voor die ene mooie fles in de week.

Wie is jouw wijnheld?
Een Nederlandse wijnheld van mij is toch wel Master of Wine Cees van Casteren, een van de docenten tijdens mijn WSET3 cursus. Hij weet zo simpel, maar toch boeiend te praten over wijn. Je hangt echt aan zijn lippen als hij aan het praten is.

Gewetensvraag: Als je móest kiezen… nooit meer Franse wijn of nooit meer Italiaanse wijn?
Die keuze is eigenlijk makkelijk! Mensen die mij op Instagram volgen, weten dat ik voor Italiaanse wijnen kies. Maar hoewel mijn hart bij wijnen uit Italië ligt, kan ik Franse en Spaanse wijnen uiteraard ook erg waarderen.

Tot slot, welk wijnboek raad je ons aan?
Ik ben erg gecharmeerd van ‘The World Atlas of Wine’ van Jancis Robinson, een boek boordevol feitjes over alle wijngebieden op de wereld. The Wine Bible vind ik ook erg goed en gebruik ik veel. Verder vind ik The Wine-Food Bible (De Wijn-Spijsbijbel) van Victoria Moore heel handig als ik wijn-spijs combinaties wil maken.

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn
 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn

Bekijk blog
10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne
 

10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne

Bekijk blog
Talking Wine Romana Echensperger MW
 

Talking Wine Romana Echensperger MW

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd