Wat zijn wijnen die je zelf graag drinkt thuis?
Ik ben voornamelijk een rode wijn drinker. Ik drink ook wel wit, maar na één à twee glaasjes schakel ik toch over op rood. Ik ben groot fan van Spaans rood; mooie Rioja of Ribera del Duero. Huizen als La Rioja Alta (Rioja) en natuurlijk Vega Sicilia (Ribera del Duero) maar ook Tertre Roteboeuf (St. Emillion) en Grange des Pères (Languedoc) zijn persoonlijke favorieten.
Ik drink die Spanjaarden graag een beetje gekoeld, op 15 à 16 graden. Dan komen ze het best tot hun recht. Ook ben ik groot liefhebber van mooie rode Bourgognes, die kun je natuurlijk ook heel mooi licht gekoeld schenken.
Dus jouw persoonlijke smaak komt eigenlijk wel overeen met de wijnen die je bij Aan de Poel op de kaart hebt, begrijp ik?
Inderdaad, hoewel ik moet zeggen dat ik 80% van mijn gasten helemaal geen wijnkaart geef. Het zijn inmiddels allemaal bekenden die hier komen. Vanmiddag met de lunch hadden we 22 tafels waarvan ik er 16 persoonlijk ken. Ik weet precies wie waarvan houdt en wat ze uit willen geven. Natuurlijk gooi ik er wel eens een verrassing in of zoek ik de randjes een beetje op, dat vinden mensen ook leuk. En bij nieuwe gasten tast ik een beetje af waar ze van houden, zodat ik ze naar een bepaalde wijn toe kan leiden.
Ik had laatst een gast die zei: ‘Ik houd van Pouilly Fumé en Pouilly Fuissé… Tja, wat doe je dan hè. Ik probeer er dan een beetje omheen te praten, want het laatste wat je als gastheer wilt doen, is mensen corrigeren aan tafel. Dus dan zeg ik bijvoorbeeld: ‘Bij het menu zou ik die Pouilly Fuissé nemen, dat heeft iets meer kracht’ of ik zeg ‘Met dit warme weer zou ik lekker voor de Pouilly Fumé gaan, dat is een wat frissere stijl…’ Zo probeer ik het dan een beetje te sturen, maar het belangrijkst blijft: altijd de gast in zijn waarde laten.
Wat is de mooiste food-wine pairing die jullie bij Aan de Poel hebben bedacht?
Om heel eerlijk te zijn ben ik niet zo’n wine-food pairing man. Sterker nog, ik ben eigenlijk een beetje arrangement-moe. De één wil alleen maar wit, die alleen maar rood, die wil alleen maar biologisch, die eet alleen maar vis, die wil een BOB arrangement en die wil een kwart-BOB (ja, echt!)… de uitzonderingen waar je allemaal rekening mee moet houden, het is gewoon bijna niet te doen. En al die wijnen worden natuurlijk opgezocht op Vivino. Mag ik uit gaan leggen waarom we €7 per glas vragen voor “een wijn van €12”. Soms word je er gewoon een beetje moe van…Ik heb echt een paar keer op het punt gestaan om helemaal te stoppen met het wijnarrangement. Uiteindelijk schenk ik mensen het liefst gewoon eerst een beetje wit en dan een beetje rood. Maar dat betekent natuurlijk niet dat er niet ook hele mooie wijn-spijscombinaties te maken zijn. Mijn eigen mooiste wijnspijs pairing, was toen Stefan (van Sprang, chef-kok en mede-eigenaar Aan de Poel) en ik nog bij Ron Blaauw werkten. We werden gevraagd om een pairing verzinnen met Château d’Yqyuem, maar het mocht geen dessert zijn en ook geen gerecht met foie gras. We hebben toen gekozen voor een gerechtje met IJsselmeerpaling, die lakten we af met yakitorisaus en daar schonken we dan Yquem per glas bij. Dat was echt goddelijk, niet normaal. We hebben dat later ook nog hier bij Aan de Poel op de kaart gezet. Prachtig natuurlijk, dat mensen thuis konden vertellen dat ze bij Aan de Poel Yquem hadden gedronken. Die kocht ik toen nog in voor €80 per half flesje en schonk ik tegen inkoopsprijs. Volgens mij rekenden we toen €35 per glas en dan speelden we break-even. Inmiddels is Yquem natuurlijk een flink stukje duurder geworden…
Wat trouwens wel eens gebeurde, was dat ik het glas inschonk, de fles even op tafel liet staan en mensen zichzelf begonnen bij te schenken. Prima natuurlijk, maar dan sloeg ik wel nog een glas aan. Als je een beetje weet wat Yquem kost, dan snap je waarom… Maar dan kwam de rekening en dan kon ik mezelf weer gaan verantwoorden. Dus op een gegeven moment dacht ik: Weet je wat, zoek het uit! Maar nu ik het er zo over heb, denk ik: misschien moeten we het gewoon weer eens proberen. Het was toch wel erg lekker!
En de mooiste wijnspijscombinatie die je zelf ooit voorgeschoteld kreeg?
Dat was zonder twijfel een gerecht dat ik at in Restaurant Da Vinci in Maasbracht, bij Margot (Reuten). Het was krokant gebakken zwezerik gecombineerd met Vosne-Romanée van Domaine Sylvain Cathiard, één van mijn favoriete Bourgognehuizen. Een absolute topcombinatie!