Hoe ver van tevoren plannen jullie eigenlijk de Vinum Wijngids?
Na de gids is vóór de gids - de ruwe planning begint vroeg in het voorjaar, de eerste uitnodigingen aan wijnmakers gaan de deur uit in april of mei. Proeverijen vinden plaats aan het begin van de zomer, de eerste regio's zijn meestal eind juli / begin augustus klaar, het manuscript is klaar in oktober - en de nieuwe gids gaat in november in de boekhandel.
Hoe voelde het toen je de Vinum Wijngids, waarvoor je verantwoordelijk was, voor het eerst in je handen mocht houden?
Een echt kippenvelmoment! Ik heb in de loop van mijn carrière al heel wat boeken "gedaan", maar de Vinum Wijngids is en blijft voor mij iets heel bijzonders.
Wat onderscheidt de Vinum Wijngids eigenlijk van andere nationale en internationale wijngidsen?
Zoals ik al zei, je kunt je er niet inkopen. De uitgever brengt geen kosten in rekening voor deelname of werving, alleen degenen die persoonlijk zijn uitgenodigd kunnen hun wijnen ter proeverij aanbieden.
Hoe onafhankelijk is de Vinum Wijngids?
De Vinum Wijngids is volledig onafhankelijk, er zijn geen sponsorbelangen die moeten worden veiliggesteld of andere onderliggende verplichtingen. De beoordelingen zijn onderworpen aan het oordeel van het proeversteam, dat bestaat uit ervaren wijnexperts met vele jaren ervaring in wijngidsen.
Zijn er ooit klachten geweest van wijnboeren omdat ze niet tevreden waren met hun beoordeling?
Natuurlijk zijn er ook af en toe klachten, bijvoorbeeld wanneer een wijn door ons anders werd beoordeeld dan door de concurrentie. Maar dit kan meestal snel worden opgelost in een persoonlijk gesprek. En één ding moet voor elke wijnmaker en proever duidelijk zijn: Uiteindelijk is de beoordeling van een wijn altijd voor een groot deel subjectief, ook al wordt de wijn blind en consequent geproefd op basis van vooraf vastgestelde criteria. Een wijn is ook niet elke dag hetzelfde; er zijn ook schommelingen, vooral als de wijn bijvoorbeeld pas is gebotteld. Zolang er geen AI is die de wijnen proeft, zal er altijd een zekere speelruimte zijn - en dat geldt voor alle proeverijen. En één ding moet gezegd worden: je kunt bij ons geen hoge scores kopen.
Hoeveel wijnen proef je eigenlijk zelf voor de Vinum Wijngids?
Ik proef er niet zoveel voor de wijngids, ik neem deel aan een paar regionale finaleproeverijen. Ik ben echter regelmatig jurylid bij internationale wijnprijzen, bijvoorbeeld Best of Rosé of de German Sparkling Wine Award. Dat komt neer op een paar honderd geproefde wijnen per jaar.
Hoe maak je onderscheid tussen professioneel proeven en wijngenot voor privégebruik?
Er is zeker een duidelijk verschil: als ik privé wijn drink, geniet ik van het moment en analyseer ik niet alle facetten, zoals het geval is bij professioneel proeven. En natuurlijk spuug ik de wijnen privé niet uit... ;-)
Wat zijn je favoriete wijnen om privé te drinken?
Ik ben een zeer nieuwsgierige wijnkenner, ik wil vaak wijnen in mijn glas die een beetje buiten de gebaande paden liggen, ik hou vooral van authentieke, minder "gemaakte" wijnen. Ik hou van witte wijnen van giststarter, strakke, precieze wijnen. Brut van aard voor (wijn)champagne en Duitse mousserende wijnen van flesgisting. Een druivensoort waar ik de laatste tijd erg enthousiast over ben, is Chenin Blanc. Wijnen gerijpt in barriques zijn daarentegen vrij zeldzaam voor mij...
Heb je een favoriete wijn-spijs combinatie?
Ik kan zo uit mijn hoofd een heel klassieke combinatie bedenken die ik associeer met veel herinneringen aan vroegere reizen naar Frankrijk en die mijn hart altijd sneller doet kloppen: Sauternes, vers stokbrood, rauwmelkse boter en Roquefort!
Je hebt zo'n beetje alles geproefd in je baan. Heb je nog een wijn op je bucketlist staan?
Oh ja, er staan nog een paar wijnen op de lijst ;-) Ik zou bijvoorbeeld graag wat rijpere rode Bourgognewijnen in mijn glas hebben, en een echte blinde vlek voor mij is de Amerikaanse wijnwereld, waar ik momenteel "mijn weg in proef". De diversiteit van de wijnwereld is en blijft fascinerend, je ontdekt altijd wel iets nieuws!
Wat was het beste wijn-spijs arrangement dat je tot nu toe hebt meegemaakt?
Ik kan er wel een paar bedenken, de combinatie bij Storstad in Regensburg is zeker het vermelden waard, en de combinaties bij Broeding in München inspireren me altijd.
En last but not least: Heb je een wijnbar die je ons aanbeveelt?
Ik ben echt dol op Griabig hier in München, het is echt een tweede woonkamer! Laurenz in Mainz is ook geweldig.