Talking wine met ...

Talking wine met ...

Andrea Heinzinger: hoofd service bij Vinum Weinguide, wijnjournalist en persvoorlichter.

In onze interviewreeks Talking Wine with ... praten we met prominente experts uit de internationale wijn- en gastronomiescene en met particuliere wijnliefhebbers over hun vinofiele passie.

Andrea Heinzinger schrijft sinds 1997 over wijn. Als medeoprichter van het wijnportaal wein-abc plaatst ze sindsdien informatieve en educatieve wijncontent en proefnotities online. Samen met Hans-Wilhelm Eckert lanceerde ze zelfs een van de eerste Duitse wijnapps, Weingut-Finder. Sinds 2020 is Andrea Heinzinger onder andere Head of Service voor de Vinum Weinguide.

Waarin verschilt de Vinum Wijngids van andere wijngidsen? Wat zijn de taken van een hoofd service? En van wat voor soort wijnen houdt Andrea Heinzinger zelf? En welke favorieten heeft ze in ons assortiment van bijvoorbeeld Duitse wijnen, Franse wijnen, Italiaanse wijnen, Spaanse wijnen? Alle antwoorden vind je hier in dit interview.

Wine passport

Favoriete producent: Het zou oneerlijk zijn om maar één wijnmaker te noemen. Ik hou van producenten die eerlijke en authentieke wijnen maken die mijn hart raken.

Favoriete wijnstreek: Moezel, Bourgogne, Rhône (maar eigenlijk nog zoveel meer...)

Favoriete muziek bij het drinken van wijn: Afhankelijk van mijn stemming.

Favorieten uit de Best of Wines stocklist:

Helene Beaugrand - Le Grand Carre Blanc de Blancs Brut Nature NV

J.J. Prüm -- Wehlener Sonnenuhr Kabinett 2020

Rene-Jean Dard et Francois Ribo - St. Joseph 2020

Chateau Suduiraut 2016

Veyder Malberg - Alter Native Gruner Veltliner 2016

 

Andrea Heinzinger

Andrea, wat doet een Chef de Service precies?

In een notendop ben ik er als CvD verantwoordelijk voor dat de wijngids op tijd en volledig bij de drukker aankomt. Als projectmanager ben ik de interface tussen het management van de uitgeverij, de hoofdredacteur, het proeverijteam, de grafische vormgeving, de redactie en alle andere vakgebieden die nodig zijn om zo'n groot project van de grond te krijgen. Ik stel ook de planning en het paginaplan op, zorg ervoor dat beide worden nageleefd, pas tekstlengtes aan en zorg onder andere voor de beeldselectie.

Hoe ben je in deze belangrijke functie voor de Vinum Wijngids terecht gekomen?

Ik ben al heel lang actief in de wijn- en uitgeversbranche, al meer dan 25 jaar. En in die tijd heb ik geleidelijk een groot netwerk opgebouwd. Dat heeft in dit geval ook zijn vruchten afgeworpen: De twee hoofdredacteuren van Weinguide, Matthias F. Mangold en Harald Scholl, ken ik al heel lang van andere projecten. Toen de positie van CvD een paar jaar geleden vrijkwam, hebben de twee mij benaderd.

De huidige Vinum Wijngids 2024 presenteert de 1000 beste Duitse wijnhuizen - inclusief meer dan 10.500 wijnen. Wie bepaalt welke wijnhuizen en wijnen in deze gids worden opgenomen?

Heel belangrijk: geen enkel wijnhuis kan zijn weg naar de Vinum Wijngids "kopen". Degenen die worden uitgenodigd om hun wijnen te presenteren, worden bepaald door de hoofdredactie en de respectieve regiomanagers. Met andere woorden, de proevers die verantwoordelijk zijn voor een van de teeltgebieden. De wijnselectie wordt vervolgens gemaakt door de uitgenodigde wijnhuizen zelf: Ze hebben de mogelijkheid om hun wijnen online te registreren en ze vervolgens naar de proevers te sturen. Natuurlijk willen we altijd een zo zinvol mogelijke dwarsdoorsnede, van basiskwaliteiten tot topwijnen.

En hoe ga je om met al die stortvloed aan informatie?

Je moet gewoon rustig blijven ;-) Maar alle gekheid op een stokje, gelukkig hebben we een heel goede database waarin we alle informatie over de wijnboeren, hun wijnen en ook de wijnbeoordelingen verzamelen. Zodra een regio klaar is, exporteren we de gegevens en zet onze grafisch ontwerper ze over op de lay-out, waarna we ze geleidelijk verfijnen, dat wil zeggen inkorten, corrigeren en aanpassen. Ons productieproces is nu goed gesynchroniseerd en het team is zeer goed gecoördineerd. Hierdoor kunnen we zelfs in de meest hectische tijden (die zich onvermijdelijk altijd voordoen in de laatste weken voordat het manuscript wordt ingediend) rustig blijven...

Hoe ver van tevoren plannen jullie eigenlijk de Vinum Wijngids?

Na de gids is vóór de gids - de ruwe planning begint vroeg in het voorjaar, de eerste uitnodigingen aan wijnmakers gaan de deur uit in april of mei. Proeverijen vinden plaats aan het begin van de zomer, de eerste regio's zijn meestal eind juli / begin augustus klaar, het manuscript is klaar in oktober - en de nieuwe gids gaat in november in de boekhandel.

Hoe voelde het toen je de Vinum Wijngids, waarvoor je verantwoordelijk was, voor het eerst in je handen mocht houden?

Een echt kippenvelmoment! Ik heb in de loop van mijn carrière al heel wat boeken "gedaan", maar de Vinum Wijngids is en blijft voor mij iets heel bijzonders.

Wat onderscheidt de Vinum Wijngids eigenlijk van andere nationale en internationale wijngidsen?

Zoals ik al zei, je kunt je er niet inkopen. De uitgever brengt geen kosten in rekening voor deelname of werving, alleen degenen die persoonlijk zijn uitgenodigd kunnen hun wijnen ter proeverij aanbieden.

Hoe onafhankelijk is de Vinum Wijngids?

De Vinum Wijngids is volledig onafhankelijk, er zijn geen sponsorbelangen die moeten worden veiliggesteld of andere onderliggende verplichtingen. De beoordelingen zijn onderworpen aan het oordeel van het proeversteam, dat bestaat uit ervaren wijnexperts met vele jaren ervaring in wijngidsen.

Zijn er ooit klachten geweest van wijnboeren omdat ze niet tevreden waren met hun beoordeling?

Natuurlijk zijn er ook af en toe klachten, bijvoorbeeld wanneer een wijn door ons anders werd beoordeeld dan door de concurrentie. Maar dit kan meestal snel worden opgelost in een persoonlijk gesprek. En één ding moet voor elke wijnmaker en proever duidelijk zijn: Uiteindelijk is de beoordeling van een wijn altijd voor een groot deel subjectief, ook al wordt de wijn blind en consequent geproefd op basis van vooraf vastgestelde criteria. Een wijn is ook niet elke dag hetzelfde; er zijn ook schommelingen, vooral als de wijn bijvoorbeeld pas is gebotteld. Zolang er geen AI is die de wijnen proeft, zal er altijd een zekere speelruimte zijn - en dat geldt voor alle proeverijen. En één ding moet gezegd worden: je kunt bij ons geen hoge scores kopen.

Hoeveel wijnen proef je eigenlijk zelf voor de Vinum Wijngids?

Ik proef er niet zoveel voor de wijngids, ik neem deel aan een paar regionale finaleproeverijen. Ik ben echter regelmatig jurylid bij internationale wijnprijzen, bijvoorbeeld Best of Rosé of de German Sparkling Wine Award. Dat komt neer op een paar honderd geproefde wijnen per jaar.

Hoe maak je onderscheid tussen professioneel proeven en wijngenot voor privégebruik?

Er is zeker een duidelijk verschil: als ik privé wijn drink, geniet ik van het moment en analyseer ik niet alle facetten, zoals het geval is bij professioneel proeven. En natuurlijk spuug ik de wijnen privé niet uit... ;-)

Wat zijn je favoriete wijnen om privé te drinken?

Ik ben een zeer nieuwsgierige wijnkenner, ik wil vaak wijnen in mijn glas die een beetje buiten de gebaande paden liggen, ik hou vooral van authentieke, minder "gemaakte" wijnen. Ik hou van witte wijnen van giststarter, strakke, precieze wijnen. Brut van aard voor (wijn)champagne en Duitse mousserende wijnen van flesgisting. Een druivensoort waar ik de laatste tijd erg enthousiast over ben, is Chenin Blanc. Wijnen gerijpt in barriques zijn daarentegen vrij zeldzaam voor mij...

Heb je een favoriete wijn-spijs combinatie?

Ik kan zo uit mijn hoofd een heel klassieke combinatie bedenken die ik associeer met veel herinneringen aan vroegere reizen naar Frankrijk en die mijn hart altijd sneller doet kloppen: Sauternes, vers stokbrood, rauwmelkse boter en Roquefort!

Je hebt zo'n beetje alles geproefd in je baan. Heb je nog een wijn op je bucketlist staan?

Oh ja, er staan nog een paar wijnen op de lijst ;-) Ik zou bijvoorbeeld graag wat rijpere rode Bourgognewijnen in mijn glas hebben, en een echte blinde vlek voor mij is de Amerikaanse wijnwereld, waar ik momenteel "mijn weg in proef". De diversiteit van de wijnwereld is en blijft fascinerend, je ontdekt altijd wel iets nieuws!

Wat was het beste wijn-spijs arrangement dat je tot nu toe hebt meegemaakt?

Ik kan er wel een paar bedenken, de combinatie bij Storstad in Regensburg is zeker het vermelden waard, en de combinaties bij Broeding in München inspireren me altijd.

En last but not least: Heb je een wijnbar die je ons aanbeveelt?

Ik ben echt dol op Griabig hier in München, het is echt een tweede woonkamer! Laurenz in Mainz is ook geweldig.

Brora: de wederopstanding
 

Brora: de wederopstanding

Bekijk blog
Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine
 

Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine

Bekijk blog
Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten
 

Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd