Een verrassing uit Chili - Almaviva Puento Alto

Een verrassing uit Chili - Almaviva Puento Alto

Als je een blindproeverij organiseert, en je bent op zoek naar een wijn om je publiek echt mee te verrassen, probeer dan een Almaviva. Gegarandeerd dat je ergens bovenaan de lijst eindigt, want veel mensen zullen deze Chileense wijn waarschijnlijk scharen onder een Bordeaux van hoog niveau.

De meeste mensen die de Alamviva Puento Alto hebben geproefd, zullen dit gevoel herkennen: ‘Wat is dit voor wijn?’. De wijn heeft een reputatie om je op het verkeerde been te zetten, niet alleen op het gebied van afkomst, maar ook de leeftijd.

Tijdens een van proeverijen met Best of Wines werd een Almaviva Puento Alto 1997 blind ingezet. Ook wij hadden moeite met het plaatsen van deze wijn, maar het opmerkelijkste was de leeftijd. Hoewel de wijn bijna 12 jaar oud was, werd deze gemiddeld 8 jaar jonger ingeschat. Allemaal – zelfs ik, na deze wijn al enige keren te hebben gedronken – waren we verbaasd over de leeftijd. De kracht en de tannine die nog in het glas zaten, waren eerder die van een Palmer 2006 dan van een Chileen uit 1997.

De Wijn

Het is natuurlijk geen complete verrassing dat deze wijn zo moeilijk is te plaatsen tijdens een blindproeverij. Almaviva is voortgevloeid uit een samenwerking tussen Baron Philippe de Rothschild en Concha y Toro, een groot wijnmaker uit Chili. Het toezicht en de expertise van Rothschild is erg duidelijk te merken in het resultaat, die bijna alle kenmerken heeft van een Bordeaux wijn.

Puento Alto is een blend van Cabernet Sauvignon, Carménère (het moet wel Chileens blijven natuurlijk) en Cabernet Franc. De wijn geeft hintjes van tabak, geroosterde vijgen, een zoetigheid die je vindt bij rijpe pruimen of rijpe bessen, en cederhout. Het is een schitterende wijn, met een prachtige balans die je mag verwachten van een wijn, gemaakt onder begeleiding van Rothschild.

BOW 8+

Blog door Peter

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn
 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn

Bekijk blog
10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne
 

10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne

Bekijk blog
Talking Wine Romana Echensperger MW
 

Talking Wine Romana Echensperger MW

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd