Wijnen van Almaviva

Almaviva

De wijngaarden van Almaviva zijn gelegen in het hoogste deel van de Maipo Valley in Chili. Dit stukje wordt dan ook niet voor niets Puente Alto genoemd, wat letterlijk hoge brug betekent.

De bodem van Puente Alto is rotsachtig en heeft een toplaag van leemhoudende klei. De alluviale grond biedt voldoende minerale bouwstoffen en is goed gedraineerd. De gaarden liggen aan de voet van het Andes gebergte. Vanuit de Andes waait een frisse bries die zorgt voor een groot verschil in de dag- en nachttemperatuur. Door het temperatuurverschil kunnen de druiven onder ideale omstandigheden rijpen en behouden ze daarnaast ook een goede zuurgraad.

Almaviva is voortgekomen uit een bijzondere samenwerking tussen barones Philippine de Rothschild en Eduardo Guilisasti Tagle van Viña Concha y Toro. De naam Almaviva is afgeleid uit de klassieke Franse literatuur. Graaf Almaviva is een van de hoofdrolspelers in het beroemde toneelstuk The Marriage of Figaro van Beaumarchais (1732-1799).

Het label is een weerspiegeling van de voorouderlijke geschiedenis van Chili, waarin het inheemse volk Mapuche centraal staat. Op het etiket is ook een cultrun afgebeeld. Een cultrun is een drum instrument dat tijdens rituelen en ceremonies van de Mapuche werd ingezet. Daarnaast is de naam Almaviva geschreven in het eigen handschrift van Beaumarchais. Op deze manier zijn twee grote tradities op een unieke manier met elkaar verbonden.

Het wijnhuis heeft zo’n 60 hectare in gebruik. Deze hectares zijn beplant met Bordeaux variëteiten, zoals Cabernet Sauvignon, Carménère, Cabernet Franc, Merlot en Petit Verdot. Cabernet Sauvignon neemt het grootste aandeel in beslag. De reden hiervoor is dat het terroir van Puente Alto zeer geschikt is voor deze druif. De samenstelling van de wijn varieert per jaar, maar Cabernet Sauvignon heeft altijd het grootste aandeel van de blend. De wijnen worden voor een periode van 16 tot 19 maanden gerijpt op nieuw Frans eiken.

Almaviva is een wijn die het succes laat zien van het unieke Chileense terroir in combinatie met de klassieke Franse druivenrassen. Deze wijn heeft hoe dan ook bijgedragen aan de ontwikkelingen binnen de wijnbouw en heeft Chili daarmee als wijnland op de kaart gezet.

Lees meer
Almaviva


Aan favorieten toegevoegd