Het bezoeken van privékelders, behoort bijna tot de dagelijkse routine. Toch blijft het een genot om deze kelders te bezoeken. Iedere kelder heeft een verhaal, een geschiedenis, een duidelijke voorkeur voor Bordeaux, Bourgogne, Italiaans. Het grootste genot is om in de nabijheid van een verzameling prachtige wijnen met een wijnliefhebber te spreken, en vooral het luisteren naar de verhalen die met de flessen gepaard gaan.
En op zeldzame momenten, in een paar schaarse kelders zijn - voorzichtig geplaatst in een kleine uitsparing van de kelder - ware schatten te vinden. In zeldzame gevallen zijn dit zelfs verborgen schatten te noemen.
Een van de mooiste vondsten zal mij altijd bijblijven. We bezochten een kelder die wegens een verhuizing weggedaan werd. Nadat we het grootste deel hiervan hadden beoordeeld en ingepakt, meldde de eigenaar dat hij nog een zestal hele oude flessen had. “Ik weet niet eens zeker of ze nog drinkbaar zijn,” vermeldde hij. In 99% van de gevallen zijn dit dan ook flessen die door de gootsteen gespoeld het meeste plezier geven, echter in een paar uitzonderlijke situaties ligt er per ongeluk toch iets moois verborgen.
Terug in de kelder, lag de beoogde doos precies achter een van de nog gevulde wijnrekken. Na dit wijnrek aan de kant de hebben geschoven, lagen in een hoekje weggestopt, onder spinnenwebben en een verscheidenheid aan stoflagen, zes flessen. Het koste wat moeite om de capsules schoon te vegen en de etiketten bij elkaar te krijgen, maar bij nadere inspectie stond er het volgende:
De kleur van de wijn was amber, en bij vier van de flessen was er niets meer van de labels over. Echter twee hadden nog een intact etiket, en alle zes de flessen hadden duidelijk ‘Yquem 1929’ op de kenmerkende capsule. We wisten dat de wijnen nog drinkbaar waren, de kelder had namelijk perfecte condities en er waren geen sporen van lekkage. Ook de kleur baarde ons geen zorgen. Een aantal maanden daarvoor hadden we namelijk een Yquem 1944 gedronken, bijna zwart van kleur. Deze was nog perfect.
Een aantal weken na deze vondst, wijncriticus, wijnrecensent, wijnschrijver, en onze vriend, René Gabriel langs voor een proeverij. We besloten ook om een van de flessen Yquem zonder label en met een iets lager vulniveau te openen voor onze proeverij.
De kurk kwam volledig intact uit de fles en bevatte de tekst ‘Yquem 1929’. De kleur in het glas was goud-bruin, bijna kastanje. We werden binnen de kortste keren overladen met aroma’s van malaga, Spaanse brandy, hoge kwaliteit madeira. Toen kwam de wijn echt los. Sesam, rozijnen, koffie, vijgen, gedroogd fruit waren slechts een paar van de vele smaken en geuren die we waarnamen. Het was de perfecte wijn. Een elixer van wereldklasse. We zaten daar en dronken onze wijn in stilte.
BOW 10
GABRIEL 20/20
Blog door Peter