Een bijzondere avond met BOND

Een bijzondere avond met BOND

Vorige maand kwam wijnhuis BOND uit Napa Valley naar Nederland en stond er in de avond een diner met proeverij op het programma. Deze proeverij verzorgt het wijnhuis eens in de zoveel tijd bij haar importeurs op locatie. Het event stond eigenlijk al twee jaar geleden gepland, maar het behoeft waarschijnlijk geen uitleg waarom dit destijds niet kon doorgaan. Gelukkig stonden nu wel alle lichten op groen en was het donderdag 19 mei weer zo ver! Maximilian Kast, de Estate Director van BOND, kwam vanuit het zonnige Californië overgevlogen om die dag in Bistro de la Mer te Amsterdam een onvergetelijke avond te verzorgen. Deze stond in het teken van de nieuwejaargang: het voortreffelijke jaar 2018. In deze blog nemen we je mee naar deze fantastische proeverij en vertellen we je alles wat je wilt weten over dit unieke wijnhuis.

Eerst wat geschiedenis
BOND is opgericht door H. William Harlan en is gevestigd in Oakville, te midden van Napa Valley. BOND is niet het eerste wijnhuis van de heer Harlan. In 1986 richt hij namelijk samen met zijn businesspartner het wijnhuis Merryvale op en kort daarna begint hij ook een wijnhuis onder zijn eigen naam: Harlan Estate. Na zo’n 10 jaar besluiten ze Merryvale te verkopen en ontstaat direct het idee voor een nieuwe winery: BOND. Het doel is om Cabernet Sauvignon wijnen te produceren die zo goed mogelijk het veelzijdige terroir van Napa Valley uitdrukken. Dit is een benadering die we kennen uit de Bourgogne, waar terroir een belangrijk aspect is. De productie beperkt zich tot slechts 450-600 kisten per cuvée, wat neer komt op gemiddeld zo’n 6.000 flessen van elke wijn. Daarvan blijft 85% binnen de grenzen, wat de wijnen elders in de wereld zeer schaars maakt. Iets wat we maar al te goed beseffen tijdens deze proeverij.

De vijf wijnen van BOND
Bij BOND worden de kwaliteitswijnen grand cru’s genoemd, wat gebaseerd is op de Franse Cru naamgeving. Het portfolio omvat vijf grand cru wijnen, die allemaal voor 100% uit Cabernet Sauvignon bestaan. Het enige verschil is de herkomst van de druiven. Door de jaren heen heeft BOND met wel 80 verschillende wijngaarden gewerkt. Max: “het heeft ons een kwart eeuw gekost om de beste wijngaarden van Napa Valley te vinden”. Uiteindelijk zijn er vijf locaties zorgvuldig geselecteerd en werkt men nu alleen nog maar met de beste percelen. Hieronder vind je een kort overzicht van de wijngaarden en hun karakteristieken.

 

N° 1 Melbury
Het perceel is te vinden in de oostelijke heuvels van Rutherford, waar de wijnstokken aangeplant staan op een oude, sedimentaire rotsbodem met samengeperste klei. Klei heeft de eigenschap om water vast te houden, wat gunstig is in droge en warme regio’s zoals Napa. De stokken genieten van het ochtendzonnetje, waardoor de wijngaard niet op het heetst van de dag in de volle zon staat. Zo wordt het niet té warm voor de druiven.

N° 2 Quella
De naam Quella is afgeleid van de Duitse benaming voor ongerepte waterbron. Dit is namelijk een belangrijke factor in dit terroir. De oude rivierbedding zorgt ervoor dat de bodem bestaat uit tufsteen, rotsen en keien. Een bodem vol mineralen en voedingstoffen waar de wijnstok van houdt, maar ook een bodem die gemakkelijk warmte weet vast te houden.

N° 3 St. Eden
De samenstelling van dit perceel is ontstaan door een eeuwoude aardverschuiving. Het vulkanische gesteente is rijk aan ijzer wat de complexiteit in de wijn ten goede komt. Daarnaast heeft deze wijngaard een noordelijke ligging, waardoor de druiven niet te lang in de hete zon staan.

N° 4 Vecina
Vecina vind je in de westelijke heuvels van Oakville. Met een oostelijke ligging ontvangen de stokken net als de Melbury wijngaard de ochtendzon. De bodem wordt gekenmerkt door dik gesteente in combinatie met fijne, alluviale afzetting wat zorgt voor zeer vruchtbare gronden.

N° 5 Pluribus
Dit is de hoogstgelegen wijngaard van de vijf. De wijnstokken staan aangeplant op de steile hellingen van Spring Mountain. Het adembenemende stukje wordt gedefinieerd door een vulkanische bodem en is omringd door naaldbossen. Het bos speelt een grote rol in deze omgeving. Het heeft niet alleen een temperende werking, maar ook heeft het bos een waterbergend vermogen. Wat gunstig is voor nabijgelegen gronden.

Door de grote onderlinge verschillen in terroir levert iedere wijngaard druiven met andere karakteristieken. En dat proef je duidelijk in de wijnen terug. Terroir: dát is waar het allemaal om draait bij BOND en dat werd zeer duidelijk tijdens de proeverij in Amsterdam.

“het heeft ons een kwart eeuw gekost om de beste wijngaarden van Napa Valley te vinden”.

Het jaar 2018
Het groeiseizoen in Napa Valley begon geleidelijk en rustig. Voor vele was dit een verademing, aangezien het jaar daarvoor in het teken stond van bosbranden. De lente was koeler dan normaal, wat ervoor zorgde dat het uitkomen van de knoppen ietwat werd vertraagd. De bloeiperiode die daarop volgde was warm zonder temperatuuruitschieters. ’s Nachts koelde het voldoende af en bleven de zuren in de druif goed behouden. Al deze omstandigheden samen resulteerden in goede vruchtzetting en trossen van hoge kwaliteit. Er kan niet anders gezegd worden dan dat dit een uitmuntend jaar is. Een vintage waar wijnmakers nauwelijks van durfden dromen nadat er in 2017 veel hectares verloren gingen.

 

De proeverij

In het gloednieuwe de Juwelier - Bistro de la Mer (van eigenaren Thomas Groot, Richard van Oostenbrugge en Daphne Oudshoorn die ook de Juwelier* en 212** bezitten) werden onze gasten hartelijk ontvangen met oesters en één van onze nieuwe champagnes: Collection Privé Millésime Blanc de Blancs Grand Cru 2010 van Franck Bonville.

Na de ontvangst verzorgde de sterrenbrigade van de Juwelier een 6-gangen menu wat goed aansloot bij de wijnen van deze avond. De eerste gang, een Hollandse garnalen salade met XO-saus, werd begeleid door Laurent Ponsot Meursault Charmes Cuvée de la Centaurée 2018. Een heerlijke combinatie! Daarna was het podium voor Max en presenteerde hij ons de nieuwe jaargang van BOND: het jaar 2018. Het was ons al bekend dat dit een fenomenaal jaar zou zijn, maar dat konden wij nu pas echt gaan ervaren.

Vecina en Melbury kwamen als eerste op tafel, in combinatie met op brood gebakken zeebaars. Na het proeven van beide wijnen werd duidelijk dat de Melbury cuvée kruidiger is dan zijn voorganger. Waar Vecina veel aroma’s van zwarte bramen, kers en cederhout laat zien, is dat bij Melbury zwarte bessen, kaneel en Sichuan-peper in combinatie met frissere zuren. De St. Eden en Quella volgden en werden geschonken bij gerookte kalfszwezerik met hollandaise van walnoot en cantharellen. Ook bij dit duo kwamen de onderlinge verschillen duidelijk naar voren. Zo was de St. Eden krachtiger en was de Quella daarentegen juist eleganter met fijnere tannines. Ook toonde Quella aroma’s van pruimen, viooltjes en kersen. Bij St. Eden was dit een bouquet van zwarte bessen, frambozen, peper en kruidnagel. Bij het hoofdgerecht kregen wij de laatste van de serie te proeven: Pluribus 2018. Deze wijn had weer een aardser karakter dan de andere vier. Zo zie je maar wat een ander terroir met zich meebrengt. We sloten de avond af met Vecina 2012 en St. Eden 2012. Deze proefden we bij de Hollandse kazen en de Manjari chocolade. De wijnen mochten dan 10 jaar oud zijn, maar beide waren nog springlevend en zijn een goed voorbeeld van hoeveel rijpingspotentie de wijnen van BOND hebben. Dat belooft veel voor de 2018 vintage!

Al met al, was het een prachtige avond en hebben wij veel mogen leren van Max. En voor ons opnieuw het bewijs dat de wijnen van BOND van uitzonderlijke klassen zijn. We hebben de onderlinge verschillen goed kunnen ervaren en geproefd wat een ander terroir teweegbrengt. Nu is het wachten totdat de nieuwe vintage bij ons arriveert!

 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Egon Müller
 

10 dingen die je moet weten over Egon Müller

Bekijk blog
Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied
 

Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd