Van Bourgogne AOC tot Grand Cru
In 2017 nam Laurent afscheid van het familiebedrijf om samen met zijn zoon Clément een nieuw wijnbedrijf te starten. Ponsots twee andere kinderen, Claire en Nicolas Ponsot, zijn tevens aandeelhouders. De onderneming heet toepasselijk ‘Laurent Ponsot’ en is gevestigd in Gilly-Lès-Citeaux. Het bedrijf is tegelijkertijd een domaine dat cuvées van eigen percelen uitbrengt, als een luxe négociant die wijnen maakt van speciaal door Laurent geselecteerde druiven. Wij zijn bijzonder trots dat in Nederland de wijnen van Laurent Ponsot exclusief bij ons verkrijgbaar zijn.
Laurent Ponsot heeft met zijn vertrek bij Domaine Ponsot een aantal bijzondere percelen meegenomen en koopt daarnaast druiven in bij bevriende vignerons. Onder het label Laurent Ponsot worden maar liefst 26 verschillende Bourgogne appellations uitgebracht: van Bourgogne rouge tot aan het niveau van Grand Cru. Op zijn verkooplijst prijken de rode Grands Crus Bonnes Mares, Chambertin, Griotte-Chambertin, Chambertin Blos de Bèze, Clos St.-Denis en Clos de Vougeot. De lijst wordt aangevuld met de witte Grands Crus Montrachet en Corton-Charlemagne. Op Premier Cru niveau vinden we Beaune Premier Cru, Chambolle-Musigny Les Charmes, Chambolle-Musigny Les Sentiers, Gevrey-Chambertin En Ergot en Meursaults Premiers Crus Genevrières, Charmes, Perrières en Blagny. Een treetje daaronder vinden we village wijnen uit Saint-Romain, Meursault, Chambolle-Musigny en Gevrey-Chambertin. Opvallend is dat Ponsot zich niet alléén op de grote namen focust. Onder het label worden ook een - excellente al zeggen wij het zelf - Bourgogne blanc en Bourgogne rouge uitgebracht. Wijnen die een prachtige concentratie en zuiverheid laten zien, maar toch een bescheiden prijskaartje hebben. Ponsot heeft hier zelf in een interview over gezegd: “Ik wil wijnen maken waar iedereen van kan genieten en die voor iedereen bereikbaar zijn.” Een bijzonder lovend streven, waar met name beginnende en minder vermogende Bourgogneliefhebbers hem dankbaar voor kunnen zijn.
Terroir is key
Voor Ponsot blijft wijnmaken een kwestie van terroirexpressie. Daarbij is volgens Laurent elk detail binnen het proces van belang, zowel in de wijngaard als in de kelder. Zelf spreekt hij over ‘haute couture wijnen’, waarbij op elk detail wordt gelet maar waarbij toch zo weinig mogelijk wordt ingegrepen in het natuurlijke proces. De druiven worden zo natuurlijk mogelijk verbouwd, zonder gebruik van chemicaliën. In de kelder vermijdt Ponsot ook het toevoegen van sulfiet. In plaats daarvan gebruikt hij een neutraal gas tijdens de élevage op vat. Nieuw hout zul je bij Ponsot niet snel tegenkomen. Ponsot: ‘Ik vermijd het toevoegen van houtaroma’s aan de wijn die niet voortkomen uit het terroir, noch uit de druiven. Voor mij is het vat louter een manier om de wijn tijdens zijn élévage te voeden met zuurstof.’ Hij experimenteert dan ook al jaren met alternatieven voor vatopvoeding.
Liefde voor de natuur
Ponsots werkwijze toont zijn grote respect en liefde voor de natuur. Het is dan ook kenmerkend dat hij al zijn cuvées namen van planten en bomen heeft meegegeven. Zo heet de Montrachet heet liefkozend ‘Cuvée des Orchidées’ en de Bourgogne rouge kreeg de naam ‘Cuvée des Peupliers’ mee, respectievelijk de cuvées van de orchidee en de populier. Andere wijnen zijn odes aan de eik, de wilg of het viooltje.