De haute couture wijnen van Laurent Ponsot

De haute couture wijnen van Laurent Ponsot

Wijnmaker Laurent Ponsot stond als vierde generatie wijnmaker decennialang aan het hoofd van het familiedomein Ponsot in Morey-St-Denis. Onder zijn leiding groeide Domaine Ponsot uit tot één van de meest toonaangevende domaines in Bourgogne. Met name Domaine Ponsots Grand Crus Clos de la Roche (Cuvée Vieilles Vignes) en de Clos St. Denis (Cuvée Très Vieilles Vignes) zijn bijzonder populair onder liefhebbers en verzamelaars. Laurent Ponsot verwerft plots ook buiten de wijnwereld grote bekendheid nadat met zijn hulp wijnfraudeur Rudy Kurniawan kan worden ontmaskerd. (Hierover is in 2016 de documentaire Sour Grapes verschenen, een aanrader) Uiteraard heeft de energieke Ponsot in de tussentijd verre van stil gezeten en hij is allang weer bezig met nieuwe projecten. En met groot succes!

Lees over Laurent Ponsot en zijn wijnen in onze blog hieronder...

Van Bourgogne AOC tot Grand Cru

In 2017 nam Laurent afscheid van het familiebedrijf om samen met zijn zoon Clément een nieuw wijnbedrijf te starten. Ponsots twee andere kinderen, Claire en Nicolas Ponsot, zijn tevens aandeelhouders. De onderneming heet toepasselijk ‘Laurent Ponsot’ en is gevestigd in Gilly-Lès-Citeaux. Het bedrijf is tegelijkertijd een domaine dat cuvées van eigen percelen uitbrengt, als een luxe négociant die wijnen maakt van speciaal door Laurent geselecteerde druiven. Wij zijn bijzonder trots dat in Nederland de wijnen van Laurent Ponsot exclusief bij ons verkrijgbaar zijn.

Laurent Ponsot heeft met zijn vertrek bij Domaine Ponsot een aantal bijzondere percelen meegenomen en koopt daarnaast druiven in bij bevriende vignerons. Onder het label Laurent Ponsot worden maar liefst 26 verschillende Bourgogne appellations uitgebracht: van Bourgogne rouge tot aan het niveau van Grand Cru. Op zijn verkooplijst prijken de rode Grands Crus Bonnes Mares, Chambertin, Griotte-Chambertin, Chambertin Blos de Bèze, Clos St.-Denis en Clos de Vougeot. De lijst wordt aangevuld met de witte Grands Crus Montrachet en Corton-Charlemagne. Op Premier Cru niveau vinden we Beaune Premier Cru, Chambolle-Musigny Les Charmes, Chambolle-Musigny Les Sentiers, Gevrey-Chambertin En Ergot en Meursaults Premiers Crus Genevrières, Charmes, Perrières en Blagny. Een treetje daaronder vinden we village wijnen uit Saint-Romain, Meursault, Chambolle-Musigny en Gevrey-Chambertin. Opvallend is dat Ponsot zich niet alléén op de grote namen focust. Onder het label worden ook een - excellente al zeggen wij het zelf - Bourgogne blanc en Bourgogne rouge uitgebracht. Wijnen die een prachtige concentratie en zuiverheid laten zien, maar toch een bescheiden prijskaartje hebben. Ponsot heeft hier zelf in een interview over gezegd: “Ik wil wijnen maken waar iedereen van kan genieten en die voor iedereen bereikbaar zijn.” Een bijzonder lovend streven, waar met name beginnende en minder vermogende Bourgogneliefhebbers hem dankbaar voor kunnen zijn.

Terroir is key

Voor Ponsot blijft wijnmaken een kwestie van terroirexpressie. Daarbij is volgens Laurent elk detail binnen het proces van belang, zowel in de wijngaard als in de kelder. Zelf spreekt hij over ‘haute couture wijnen’, waarbij op elk detail wordt gelet maar waarbij toch zo weinig mogelijk wordt ingegrepen in het natuurlijke proces. De druiven worden zo natuurlijk mogelijk verbouwd, zonder gebruik van chemicaliën. In de kelder vermijdt Ponsot ook het toevoegen van sulfiet. In plaats daarvan gebruikt hij een neutraal gas tijdens de élevage op vat. Nieuw hout zul je bij Ponsot niet snel tegenkomen. Ponsot: ‘Ik vermijd het toevoegen van houtaroma’s aan de wijn die niet voortkomen uit het terroir, noch uit de druiven. Voor mij is het vat louter een manier om de wijn tijdens zijn élévage te voeden met zuurstof.’ Hij experimenteert dan ook al jaren met alternatieven voor vatopvoeding.

Liefde voor de natuur

Ponsots werkwijze toont zijn grote respect en liefde voor de natuur. Het is dan ook kenmerkend dat hij al zijn cuvées namen van planten en bomen heeft meegegeven. Zo heet de Montrachet heet liefkozend ‘Cuvée des Orchidées’ en de Bourgogne rouge kreeg de naam ‘Cuvée des Peupliers’ mee, respectievelijk de cuvées van de orchidee en de populier. Andere wijnen zijn odes aan de eik, de wilg of het viooltje.

Een moderne look and feel

De Laurent Ponsot wijnen hebben een, zeker voor Bourgogne, atypische en moderne uitstraling. Het etiket springt direct in het oog met zijn futuristische uitstraling in de kleuren zilver en lichtgroen. Laurent gebruikt geen natuurkurk maar een synthetische kurk, die precies de juiste hoeveel zuurstof toelaat om de wijn zo optimaal mogelijk te laten rijpen. Het ontwikkelingsproces van deze nieuwe flesafsluiting waar Laurent zelf overigens nauw bij betrokken was, duurde maar liefst 20 jaar. Om de provenance te kunnen garanderen, zijn de flessen volgens de laatste moderne technieken uitgerust met microchips. Door middel van ingebouwde sensoren in de kist kan de temperatuur van de wijn tot wel 15 jaar worden afgelezen. De koper kan er zo 100% zeker van zijn dat de wijn op de juiste temperatuur is vervoerd en bewaard.

Laurent Ponsot wijnen bij Best of Wines

Het team van Best of Wines heeft de wijnen uiteraard zelf geproefd en is bijzonder verheugd over de hoge kwaliteit en geweldige prijskwaliteitverhouding. Wij proefden de hele range van Ponsot uit de 2017 en 2018 vintages naast elkaar, waarbij opviel dat 2017 nu al perfect op dronk is en dat 2018 op den duur wellicht nóg beter zal zijn. De 2017 vintage van Laurent Ponsot in Nederland exclusief bij ons verkrijgbaar. De veelbelovende 2018 vintage verwachten wij binnenkort binnen te krijgen. Wij zullen u daarover uiteraard over blijven informeren via onze kanalen. Klik hier om ons assortiment van Laurent Ponsot te bekijken.

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn
 

Spätlase: de geschiedenis van de zoete dessert wijn

Bekijk blog
10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne
 

10 Verrassende feiten over de geschiedenis van champagne

Bekijk blog
Talking Wine Romana Echensperger MW
 

Talking Wine Romana Echensperger MW

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd