Dominio de Pingus is een klein "cult" domaine in de Ribera del Duero regio in Spanje, opgericht door de Deense oenoloog Peter Sisseck in 1995. Hij gebruikt 100% Tempranillo (aka Tinto Fino) van zeer oude wijnstokken, die nooit met pesticiden zijn behandeld.
De vlaggenschipwijn van het domein, genaamd "Pingus", werd voor het eerst uitgebracht in 1995. Er werden dat jaar slechts 325 kisten geproduceerd, maar de wijn kreeg onmiddellijk top beoordelingen van de verschillende wijncritici. In 2000 schakelde Dominio de Pingus over op biodynamische landbouw, een logische beslissing aangezien de wijngaarden al biologisch werden bewerkt.
De jaarlijkse gemiddelde productie van "Pingus" bedraagt nu ongeveer 500 kisten, maar in slechte wijnjaren wordt er geen "Pingus" geproduceerd. "Pingus" is een van de duurste wijnen uit Spanje en zeer gewild. De jaargangen 2004 en 2012 kregen beide de perfecte score (100 punten) van Robert Parker en kosten u € 800 of meer!
De tweede wijn van het domaine heet "Flor de Pingus" en is op de wijnmarkt verkrijgbaar voor minder dan 100 euro. De jaarlijkse productie bedraagt 4000 kisten en de wijn wordt ook gemaakt van 100% Tempranillo (Tinto Fino) druiven die ook biologisch-dynamisch worden verbouwd.
Een zeer zeldzame wijn is de "Amelia", een cuvée uit één vat die niet in elke jaargang wordt geproduceerd. Hoewel de prijs lager is dan "Pingus" zelf, worden slechts 25-30 kisten geproduceerd van 100+ jaar oude wijnstokken van één perceel. De eerste release van "Amelia" was in 2003 en tot nu toe werden slechts 5 jaargangen uitgebracht.
De laatst geproduceerde wijn is de "PSI", een project om lokale telers te helpen en om de oude Tempranillo wijnstokken te redden die in de hele regio zijn aangeplant. De wijn wordt gevinifieerd door Peter Sisseck en de eerste jaargang was 2007. De productie van deze wijn ligt ruim boven de 10.000 kisten.
Lees meer