Wijnen van Vall Llach

Vall Llach

Cellar Vall Llach is in de jaren ’90 opgericht door de twee heren Enric Costa en Lluís Llach. Enric werkte voor die tijd als notaris en Lluís was Catalunya’s meest bekende chansonnier. Zij kozen voor een prachtige plek in de het Spaanse Porrera in Priorat. 1998 is hun eerste vintage en verscheen 2 jaar later op de markt.

De zogeheten trossos (kleine percelen) zijn beplant met grenache en carignan. De wijnstokken zijn zeer oud en hebben een leeftijd van 90 tot 110 jaar. Om die reden zijn de rendementen per hectare erg laag, maar dit zorgt wel voor druiven van hoge kwaliteit. Naast deze oude wijngaarden heeft Vall Llach recentelijk cabernet sauvignon, merlot, syrah en viognier aangeplant. De percelen hebben samen een totale oppervlakte van 65 hectare. Ze gebruiken zelf niet de gehele opbrengst, dus een deel wordt hiervan verkocht. Priorat staat bekend om de steile hellingen en de typerende Llicorella bodem. Dit bodemtype is relatief arm en bestaat uit verweerd leisteen en kwarts. Dit geeft onder andere de wijnen het kenmerkende Priorat karakter.

Bij Vall Llach vinden ze het belangrijk dat de wijnen een weerspiegeling zijn van de regio en de lokale wijnproductie. Er worden 8 verschillende cuvées geproduceerd, waarvan Mas de la Rosa Gran Vinya Classificada de absolute topper is. De trossen worden gefermenteerd in roestvrijstalen tanks of in eikenhouten vaten. Daarna worden de wijnen opgevoed in vaten van Frans eiken. De duur van de houtopvoeding ligt tussen de 14 en 16 maanden. De wijnen zijn authentiek en een goed voorbeeld van wat Prioriat te bieden heeft. Als liefhebber moet je er snel bij zijn, want Vall Llach produceert slecht 100.000 flessen op jaarbasis.

De beste jaargangen van Vall Llach zijn: 2000, 2001, 2005 en 2019.

Lees meer
Vall Llach


Aan favorieten toegevoegd