Andalusië, een regio in het zuiden van Spanje, heeft een lange en gevarieerde wijnbouwgeschiedenis. Hoewel niet zo beroemd om zijn wijnen als sommige andere Spaanse regio's zoals Rioja of Ribera del Duero, staat de regio bekend om zijn prachtige landschappen en kwaliteitswijnbouwtraditie. Traditionele methoden zijn nog steeds gebruikelijk in deze regio, zoals het gebruik van muilezels voor het ploegen en oogsten.

De wijnbouwgeschiedenis van Andalusië gaat meer dan 2000 jaar terug met het maken van wijn door de Feniciërs. Deze wijngaarden waren de bakermat van de eerste Spaanse wijnen. De regio werd pas echt bekend door wijnen zoals Sherry toen deze binnen Europa werden geëxporteerd. Dat was tot de 19e eeuw, toen ziektes de Europese wijngaarden troffen, waaronder Jerez en Malaga, die kleinere wijngebieden zijn binnen de wijnregio Andalusië.

Andalusië heeft een heet klimaat. Daarom liggen wijngaarden vaak in de koelere kustgebieden of hoger gelegen gebieden. Deze wijngaarden gedijen goed in bergachtige gebieden zoals Sierras de Malaga, Sierra Nevada en Alpujarras. Het gebied biedt een scala aan gecultiveerde druiven, van lokale tot internationale variëteiten, waardoor het een zeer divers wijngebied is. Sommige wijngaarden, zelfs op 1.000 tot 1.400 meter hoogte, produceren wijnen met druiven als Pinot Noir, wat zeer ongebruikelijk is in een zuid-mediterraan gebied.

Producenten in Andalusië

Alvear  |  Bodegas Toro Albala  |  Ximenez Spinola
Alle wijnen uit Andalusië
Andalusië

De druiven van wijnen uit Andalusië

Andalusië maakt droge witte wijnen van bekende druivensoorten zoals Chardonnay en Viognier, maar ook rode wijnen van Tempranillo en lokale soorten (zoals Tintilla de Rota en Jaen Negro). Wijnmakers in Ronda, Sierras de Malaga, produceren sinds kort rode en witte tafelwijnen van hoge kwaliteit, die gewoonlijk 'Ronda Wines' worden genoemd.

Sherry

Sherry en Málaga wijnen, afkomstig uit zes aangewezen zones, zijn de belangrijkste producten van de regio. De wereldwijd bekende Sherry is afkomstig uit de 'Sherry Triangle' in Cádiz, waar het profiteert van voldoende regenval die de groei van wijnstokken in kalksteenrijke bodems bevordert. Sherry heeft verschillende variëteiten, waaronder Fino en Oloroso. Malaga en Sierras de Malaga zijn beroemd om hun uitzonderlijke zoete dessertwijnen.

Wereldwijd genieten veel wijnliefhebbers van sherry. Het merk is beschermd en komt oorspronkelijk uit Andalusië.

Classificaties van Andalusische wijnen

De nadruk op productie van hoge kwaliteit is tot op de dag van vandaag blijven bestaan. Meer dan 70% van de wijngaarden in Andalusië wordt beheerd door zes Denominación de Origen (DO) regio's, deze regio's zijn:

  • DO Jerez-Xérès-Sherry
  • DO Manzanilla de Sanlúcar
  • DO Montilla-Moriles
  • DO-Condado-de-Huelva
  • DO-Málaga
  • DO-Sierras-de-Málaga


Aan favorieten toegevoegd