Kamptal heeft een rijke geschiedenis van wijnproductie, mogelijk meer dan 4000 jaar. Na een periode van glorie tijdens de Romeinse tijd en later moeilijke tijden na de val van het Rijk, werd de wijnbouw nieuw leven ingeblazen nadat Karel de Grote de uitbreiding van wijngaarden in Europa bevorderde.
De regio Kamptal, genoemd naar de rivier de Kamp, is een van de bloeiende Oostenrijkse exportwijngebieden dankzij de vele wijnen van hoge kwaliteit, ondanks de relatief kleine omvang. Het ligt 55 kilometer ten noordwesten van Wenen in het noorden van Oostenrijk en heeft een aparte positie in het assortiment Oostenrijkse wijnen. Van alle wijngaarden in het Kamptal is Grüner Veltliner de belangrijkste druivensoort. Binnen Kamptal wordt de regio Waldviertel gezien als een gebied waar witte wijnen van hoge kwaliteit worden geproduceerd, vooral de Grüner Veltliner en de uitgesproken Riesling.
In Kamptal is Langenlois de belangrijkste wijnproducerende stad van Oostenrijk. Je vindt er gerenommeerde terraswijngaarden op zonovergoten steile hellingen naast de rivier de Kamp. Deze wijngaarden hebben een kenmerkende mix van klei, grind, primair gesteente en vulkanische elementen. Het lokale klimaat wordt beïnvloed door de hete Pannonische vlakte en de koelere omstandigheden van het Waldviertel.
De rieslingwijnen uit het Kamptal hebben een wereldwijde reputatie. Ze zijn meestal droog of niet-droog, met door mineralen aangedreven aromatische smaken en mooi gebalanceerde zuren, die het klimaat en de bodem van de regio weerspiegelen. Ook de Grüner Veltliner wijnen uit het Kamptal worden alom geprezen voor hun uitzonderlijke kwaliteit en unieke expressie van deze druif.