Tenuta Fanti (vroeger bekend als: Fanti Tenuta San Filippo) is sinds het begin van de 19e eeuw eigendom van de familie Fanti. Het landgoed omvat 300 Ha, maar slechts 50 Ha zijn beplant met wijnstokken.
De wijnstokken zijn zeer divers: Niet alleen Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah, maar ook Trebbiano, Malvasia, Vermentino en Viognier. Tenuta Fanti produceert een eersteklas Brunello di Montalcino Riserva van "Le Macchiarelle", de oudste wijngaard van het landgoed, die momenteel slechts 2,5 Ha meet en in 1980 werd beplant met 100% Sangiovese. Rijping gedurende minimaal 24 maanden plus nog eens 6+ maanden in de fles voor vrijgave. Het perceel voor de Le Macchiarelle verandert soms, maar het is altijd het oudste perceel in gebruik.
De "gewone" Brunello di Montalcino komt van verschillende percelen binnen de Montalcino regio met een totaal van 10 Ha en is ook minstens 24 maanden gerijpt in eikenhouten barriques en vaten. De wijn heeft een extra 4+ maanden rijping in de fles voordat hij op de markt komt.
Er is ook de Brunello di Montalcino "Vallochio", een nieuwe selectie gemaakt van Sangiovese druiven in het "Vallochio" gebied (30 maanden gerijpt op eikenhout, 12 maanden op fles).
De "Rosso di Montalcino" is een frissere wijn met meer fruitigheid en minder rijping op vat en in de fles.
De "Vin Santo Sant'Antimo" is afkomstig van slechts 1 Ha Trebbiano en Malvasia Toscana wijnstokken van gemiddeld 30 jaar oud. De druiventrossen worden opgehangen om gedurende 4 - 6 maanden aan de lucht te drogen. De most wordt door dit proces zeer geconcentreerd met een hoger totaal suikergehalte. Het resultaat is een heerlijke, zoete wijn met aroma's van abrikoos, noten, rozijnen en honing.
Tenuta Fanti produceert ook topkwaliteit "extra vergine" olijfolie.
Lees meer