Producent• Naam | Jaar | l. |
Parker
Robert Parker is 's werelds meest toonaangevende wijnrecensent. Beoordelingen lopen van 50 tot 100 punten.
|
Overige
Proefnotities van andere wijnprofessionals zoals WineSpectator, James Suckling, Burghound, Jasper Morris, Vinous, Je Dunnuck, Decanter. Beoordelingen lopen van 50 tot 100 punten.
|
JR/RG
Proefnotities van Jancis Robinson of Rene Gabriel op een schaal van 10 - 20 punten.
|
BOW
Beoordelingen van het Best of Wines proefpanel
|
#
Aantal flessen in voorraad
|
Prijs | (incl. BTW) | |
Soldera • Brunello di Montalcino Case Basse | 2013 | 1,5 | 95 | 18 | 1 | € 1.495,00 | € 1.808,95 | |||
Soldera • Case Basse Brunello di Montalcino Riserva | 2000 | 0,75 | 93 | 3 | € 1.125,00 | € 1.361,25 |
Gianfranco Soldera begon zijn carrière als verzekeringsmakelaar, maar van huis uit was hij altijd al gepassioneerd door het Italiaanse landschap en de wijnen. Begin jaren ’70 besluit hij samen met zijn vrouw Graziella op zoek te gaan naar de geschikte plek om deze passie te verwezenlijken. In 1972 komen zij terecht bij het landgoed Case Basse in Montalcino. Bij het landgoed hoorde 23 hectare aan grond, maar daar was al jaren niks aan gedaan. Case Basse had echter wel de perfecte ligging: een zuidwestelijke oriëntatie, 300 meter boven zeeniveau en een lichtglooiend landschap. In datzelfde jaar plant het stel nog de eerste hectares aan met Sangiovese. Hun eerste wijn komt in 1975 op de markt en vanaf dat moment ontwikkelt het bedrijf zich snel door.
‘De beste bijdrage die de mens kan leveren aan de wijnbouw is het respecteren van de omgeving’. Gianfranco zijn werkwijze is gebaseerd op dit fundamentele principe. Er worden nooit chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en de grond wordt enkel bemest met biologische producten. Om de biodiversiteit op het landgoed te verhogen heeft Graziella een schitterende botanische tuin aangelegd met meer dan 1.000 verschillende planten en bloemen.
De druiven worden meerdere malen geselecteerd en uitgezocht zodat alleen de beste bessen gebruikt worden. De vergisting vindt plaats in Slavonisch eiken waarbij de fermentatie natuurlijk op gang komt zonder toevoeging van kunstmatige gisten. Dit allen gebeurt in de kelder die is ontworpen door architect Stefano Lambardi. Deze kelder ligt 14 meter onder de grond en bestaat uit drie ruimtes: de opslagruimte, vinificatieruimte, en natuurlijk de rijpingskelder. De Sangiovese rijpt doorgaans 45 maanden in houten vaten van Slavonisch eiken. De productie ligt rond de 15.000 flessen per jaar. Dit getal kan ook een stuk lager liggen als een jaar tegenvalt door slechte weersomstandigheden. De wijn uit het jaar 1979 wordt gezien als het meest legendarisch. Door de beperkte oplage kan het lastig zijn om deze prachtige wijn te bemachtigen.
De beste vintages van Soldera zijn: 1997, 1999, 2001, 2004, 2006, 2007, 2010, 2013, 2015 en 2016.
Lees meer