Castello dei Rampolla bevindt zich op een prachtige locatie in het hart van Chianti Classico. Het wijnhuis behoort tot de pioniers die het in de jaren ’80 aandurfden om cabernet sauvignon aan te planten en deze te blenden met sangiovese. Tegenwoordig worden deze wijnen verkocht onder de noemer Super Tuscan.
Het landgoed van Rampolla is al sinds 1739 in handen van de familie, maar de eerste wijnstokken werden pas in de jaren ’60 aangeplant. In 1975 werden de eerste wijnen geproduceerd. Rond die tijd was de reputatie van Chianti niet meer zoals het was en daarom besloot Alceo di Napoli Rampolla om als een van de eerste internationale druivenrassen aan te planten. Met behulp van Giacomo Tachis (destijds wijnmaker van Sassicaia, Tignanelo en Solaia) produceerde hij zijn eerste blend op basis van cabernet sauvignon en sangiovese. Deze zogenoemde tafelwijnen werden een regelrecht succes en Castello dei Rampolla behoorde in een klap tot de top van Toscane.
De wijngaarden hebben een totale oppervlakte van 42 hectare en staan aangeplant op 350 meter hoogte. Hier vind je naast de twee eerdergenoemde druivenrassen ook merlot, petit verdot, chardonnay, trebbiano, traminer en sauvignon blanc. De wijnstokken worden onderhouden en bewerkt volgens de biodynamische regelgeving.
Uit de kelder van Rampolla verschijnen zeven verschillende wijnen. Daarvan zijn er vijf rood, één orange en één zoete vendemmia tardiva. De absolute top cuvées zijn d’Alceo en Sammarco. De wijnen worden vergist in betonnen tanks en rijpen vervolgens 12-15 maanden in eikenvaten. Na 1,5 á 2 jaar flesrijping worden de wijnen op de markt gebracht.
De Super Tuscans van Castello di Rampolla zijn wereldwijd zeer geliefd. Wil je zo’n prachtige fles bemachtigen? Dan moet je niet te lang wachten, want de oplage van d’Alceo en Sammarco ligt slechts tussen de 6.000 – 25.000 flessen per jaar. De meest iconische jaargangen van het wijnhuis zijn 1999, 2000, 2007 en 2008.
Lees meer