Opgericht door Riccardo Ceretto in de jaren 1930, is het wijnhuis Ceretto uitgegroeid tot een familiedomein waar de derde generatie in 1999 is toegetreden. Begin jaren '00 merkte Alessandro Ceretto, die deel uitmaakt van de derde generatie van de familie, dat het moeilijk was om het unieke terroir van Langhe in de wijnen naar voren te brengen. Om de menselijke invloed te beperken en de kenmerken van het terroir te begrijpen, begon Alessandro Ceretto te werken door subtractie, waarbij hij geleidelijk een methode ontwikkelde die een pied de cuve gebruikt om de gisting te starten en geselecteerde gisten vermijdt. Deze methode zorgt er niet alleen voor dat de most op natuurlijke wijze wordt beschermd tegen kooldioxide, maar ook dat de gistingstijd en de maceratie op de schillen precies gelijk zijn.
Het landgoed bestaat uit het hoofdkantoor Monsordo Bernardina en de drie wijnmakerijen Bricco Rocche, Bricco Asili en I Vignaioli di Santo Stefano. In totaal is 160 hectare beplant met wijnstokken,
De toewijding van de familie aan duurzaamheid blijkt uit het feit dat alle wijnen in 2015 een biologische certificering in de EU hebben gekregen, en veel van de wijngaarden worden biodynamisch bewerkt.
De wijnen van Ceretto worden hoog gewaardeerd door de toonaangevende wijnjournalisten.
Lees meer