Het verhaal van Domaine du Pegau begint al in de 17e eeuw, als de familie Féraud hun eerste wijnstokken aanplant in de zuidelijke Rhône. Het is Laurence Féraud die het wijnhuis naar een hoger niveau weet te tillen. zij had namelijk vijf hectare in Châteauneuf-du-Pape geërfd en kon daarvan haar eigen wijn bottelen. Voor die tijd werden de druiven verkocht aan wijnhandelaren, ook wel négociants genoemd. Met de opgedane ervaring voegt Laurence zich bij haar vader op het Domaine du Pegau. Samen kopen ze nieuwe wijngaarden aan en de wijnen worden onder eigen naam uitgebracht. Het huidige eigendom omvat 72 hectare aan wijngaarden. Daaruit worden de labels Côtes du Rhône en Châteauneuf-du-Pape geproduceerd, zowel wit als rood.
Omdat het aandeel witte druivenrassen vrij laag is, weten ze deze op een biodynamische wijzen te bewerken. De percelen met daarop blauwe druivenrassen worden niet op deze methode geteeld. Het aantal hectare is verdeeld over totaal elf percelen. De beste percelen zijn te vinden op het La Crau plateau. Het terroir kenmerkt zich door grote rotsen, stenen, kalksteen en klei. In de wijngaarden staan de bekende Rhônerassen aageplant.
De druiventrossen worden meestal in hun geheel vergist in cementen vaten. In sommige jaren wordt er toch besloten om de trossen te ontstelen. De rode wijnen worden vervolgens overgestoken naar oude foudres, dit zijn grote houten vaten. In deze foudres blijft de wijn gemiddeld 24 maanden. Het portfolio bestaat uit twee witte wijnen en drie rode. De cuvée Pegau da Capo wordt enkel geproduceerd in de beste jaren. Tot nu toe is deze wijn maar acht keer geproduceerd en dat gebeurde in de jaren 1998, 2000, 2003, 2007, 2010, 2015, 2016 en 2020. Er worden dan gemiddeld 500 kisten geproduceerd. De andere wijnen van het wijnhuis zijn: A tempo, Laurence, Réservée White en Réservée Red.
De wijnen hebben een uitmuntend bewaarpotentieel van zo’n 20-25 jaar. Domaine de Pegau behoort tot de absolute top van de Rhônevallei!
Lees meer