Domaine Clos Rougeard vind je in het hart van de Loire regio, in het plaatsje Saumur-Champigny. Het wijnhuis vindt zijn oorsprong in de 17e eeuw. Lange tijd zijn de Foucault broeders verantwoordelijk geweest voor het wijnhuis, maar sinds 2017 is het in handen van de Bouygues familie.
Het wijngaardareaal van 11 hectare is verspreid over 20 verschillende percelen. Het terroir kenmerkt zich door klei en leisteen. Er wordt al jaren biologisch gewerkt, wat resulteert in zeer gezonde wijnstokken. Doordat de stokken zo gezond zijn kunnen ze zeer oud worden. Zo heeft het wijnhuis er een aantal staan met een leeftijd van wel 100 jaar.
In de kelder vinden er zo min mogelijk interventies plaats, zodat de wijnen een pure expressie zijn van het terroir en de druif. Zo komt de vergisting op gang door natuurlijke gisten, worden de wijnen nauwelijks geklaard en is het gebruik van sulfiet tot een minimum beperkt. Maar het geheim zit hem volgens Clos Rougeard in tijd. De wijn wordt na de vergisting overgestoken naar eikenhouten vaten voor een periode van minimaal 2 jaar. Na afloop worden de wijnen gebotteld en voor nog een aantal jaren opgeslagen in de 7 meter diepe tufstenen kelder.
Het portfolio bestaat uit drie rode en één witte wijn. De rode wijnen zijn gemaakt van Cabernet Franc. Dat zijn: Le Clos, Les Poyeux en Le Bourg. De witte wijn is gemaakt van Chenin Blanc en verschijnt op de markt onder de naam Brézé. Alle vier de cuvées kenmerken zich door structuur, complexiteit en minerale tonen. Tenslotte hebben alle wijnen een fantastisch bewaarpotentieel.
Clos Rougeard behoort zeker tot de beste van de wijnwereld! Het is een wijnhuis dat zeer geliefd is onder de kenners. De beste jaargangen zijn: 2010, 2014 en 2015.
Lees meer