Het prestigieuze champagnehuis Taittinger uit Reims dateert uit de 18e eeuw, toen het wijnhuis nog onder de naam Forest-Fourneaux bekend stond. Bijna 200 jaar na oprichting wordt het domein verkocht aan Pierre Taittinger, waardoor het landgoed wordt omgedoopt tot Champagne Taittinger. De omvang van de wijngaarden beslaat nu meer dan 280 hectare. Bovendien heeft het wijnhuis de grootste ommuurde wijngaard van de streek, die in Val-de-Murigny te vinden is.
Een deel van de productie en opslag vindt plaats in oude, ondergrondse krijtgroeven uit de Romeinse tijd. De ondergrondse kelders horen bij de oude abdijkerk Saint-Nicaise die toentertijd gebouwd is door de Benedictijnse monniken. Deze kelders werden na het einde van de Tweede Wereldoorlog in gebruik genomen. Na de dood van François Taittinger trad zijn broer Claude in zijn voetsporen. Onder zijn bewind is het champagnehuis wereldwijd flink in aanzien gestegen. Mede door deze nieuwe status werden de activiteiten uitgebreid met het aankopen van luxegoederen en vastgoed.
De Taittinger Brut Reservé bestaat uit 40% Chardonnay en is verder aangevuld met Pinot Noir en Pinot Meunier. De druiven zijn afkomstig van 35 verschillende wijngaarden. Daarnaast bestaat de productie uit twee wereldberoemde prestige cuvées, beiden worden uitgebracht onder de naam Comtes de Champagne. De Comtes de Champagne cuvée is zowel verkrijgbaar in een Blanc de Blancs van 100% Chardonnay of in een rosé variant van 100% Pinot Noir. Verder gaat het wijnhuis regelmatig samenwerkingen aan met diverse kunstenaars. De fles dient dan als canvas en wordt uiteindelijk omgetoverd tot een gesigneerd kunstwerk van de artiest. Het 14e deel in deze ‘Taittinger Collection’ serie kwam tot stand in samenwerking met de beroemde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado en is gemaakt voor de Taittinger Brut Millésimé 2008. Het kunstwerk toont een luipaard die drinkt uit een rivier in Namibië. De rivier staat symbool voor het verkrijgen van leven. De Taittinger Collection champagnes zijn inmiddels ware collectorsitems geworden.
Lees meer