Het Champagnehuis Louise Brison is gevestigd in het dorpje Noé-les-Mallets in de Côte des Bar, het zuidelijkste gedeelte van de Champagnestreek. De Bourgogne begint slechts 7 kilometer verderop en we zitten dus dichter bij Chablis dan bij Reims.
Aan het hoofd van Louise Brison staat de ambitieuze wijnmaakster Delphine Brulez. Zij zet met trots het familiebedrijf voort dat door haar grootmoeder Louise is opgericht in 1900. Delphine werkt met groot respect voor de natuur en het terroir en doet er alles aan om later sterke, gezonde wijnstokken door te kunnen geven aan de volgende generatie. Sinds 2012 werkt Delphine dan ook biologisch en in 2020 ontving ze de officiële biologische certificatie voor haar 15 hectare wijngaarden in de Côte des Bar. De bodems in dit gedeelte van de Champagne zijn een stuk ouder dan verder naar het noorden en bevatten – net als de bodems in Chablis – veel mergel en klei.
Delphine gebruikt alleen pinot noir (70% van de aanplant) en chardonnay (30% van de aanplant) voor haar champagnes. In de wijngaard grijpt ze zo min mogelijk in en laat ze de natuur zo veel mogelijk haar gang gaan om zo de grootst mogelijke biodiversiteit in de wijngaard te creëren. Als de bodem vol leven is, kan het de stokken alles geven wat ze nodig hebben en zullen ze minder vatbaar zijn voor ziektes, zo luidt de filosofie van Delphine.
Ook in de kelder grijpt Delphine zo min mogelijk in het natuurlijke proces. Elk wijngaardplot wordt apart gevinifieerd om het terroir zo duidelijk mogelijk te laten spreken. Vinificatie vindt plaats in gebruikte vaten van gemiddeld 8 jaar oud. De beperkte mate van oxidatie zorgt voor extra complexiteit, gelaagdheid en ook rijpingspotentieel.
Er worden dus geen reservewijnen mee geblend. Alle wijnen van Louise Brison zijn millésime champagnes en daarmee dus een unieke representatie van de vintage. Nu is het wettelijk in Champagne zo dat elk huis minimaal 1 non-vintage champagne moet uitbrengen. Dit past uiteraard niet in Delphines filosofie en daarom vermeldt ze op haar rosé champagne de vintage toch klein op het back label van de fles.
In alle champagnes van Louise Brison is de dosage bijzonder laag. Best of Wines biedt 3 verschillende champagnes van dit huis aan:
- A l'Aube de la Côte des Bar - Een blend van 50% chardonnay en 50% pinot noir
- Chardonnay de la Côte des Bar - Een blanc de blancs van 100% chardonnay
- Rosé de la Côte des Bar: gemaakt van 100% pinot noir van het oudste perceel van de familie dat nog geplant werd door Delphine’s grootvader.
Daarnaast hebben we ook haar Coteaux Champenois En Val des Saults van pinot noir beschikbaar.
Omdat Delphine alleen maar vintage champagne maakt wil ze dit ook naar voren laten komen in haar etiketten. De etiketten van Louise Brison zijn dan ook een tijdlijn die wordt aangeduid in goud. De cirkel in het midden is een gecombineerde weergave van wat er in dat jaar gebeurde en de eigenschappen van de wijn. Een artistieke interpretatie van de vintage en de wijn die dus ieder jaar anders is. Deze afbeelding is ook terug te vinden op de muselet van de wijn.
Delphine houdt een extra lange periode van lie rijping op fles aan voordat ze haar champagnes uitbrengt. Zo ondergaat haar blanc de blancs maar liefst 7 jaar flesrijping voor dégorgement. De champagnes van Delphine worden gekenmerkt door enerzijds een prachtige mineraliteit en frisheid die je ook terugvindt in goede Chablis en anderzijds een diepe, complexe gelaagdheid die ervoor zorgt dat de champagnes van Louise Brison zich nog jaren kunnen blijven ontwikkelen op fles. Naast elke recente vintages, bieden we ook enkele libary vintages van Louise Brison Champagne aan, zoals de jaargangen 1997 en 1999 t/m 2004 van de klassieke blend en van de blanc de blancs ‘Cuvée Tendresse’ de vintages 2001 en 2003.