Domaine Tortochot is gevestigd in Gevrey-Chambertin. Bij het familiebedrijf staat op dit moment de 4e generatie aan het roer in de persoon van Chantal Tortochot. Chantal is opgeleid aan de universiteit van Dijon en werkte daarna 15 jaar bij een oliemaatschappij in de VS. Eenmaal terug op het oude nest in de Bourgogne, neemt ze samen met haar zus Brigitte het familiedomein over van hun vader Gabriel. De dagelijkse leiding is in handen van Chantal, tevens actief lid van “Femmes et Vins de Bourgogne”, de vereniging van vrouwelijke wijnmakers in de Bourgogne.
Het domaine bezit 12 ha wijngaarden op zowel village als Premier Cru niveau in de dorpen Gevrey-Chambertin en Morey-Saint-Denis. De Premiers Crus zijn Gevrey-Chambertin 1er Cru ‘Lavaux-Saint-Jacques’, Gevrey-Chambertin 1er Cru ‘Les Champeaux’, Morey-Saint-Denis 1er Cru ‘Aux Charmes’, Morey-Saint-Denis 1er Cru ‘Cuvée Renaissance’.
Ook heeft het domein percelen in de fameuze Grand Crus Clos de Vougeot, Mazis-Chambertin, Charmes-Chambertin en Chambertin.
Wat verder opvalt is dat Tortochot 4 verschillende Gevrey-Chambertin village wijnen uitbrengt; 3 cuvées afkomstig van verschillende percelen: ‘Les Jeunes Rois’, ‘Les Corvées’, ‘Champerrier vieilles vignes’ en tevens een aparte ‘Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes’ cuvée.
Alle druiven voor Tortochots wijnen worden handmatig geoogst en voor 100% ontsteeld. Tijdens het vinificatieproces vindt er 4 tot 5 dagen koude inweking plaats met als doel zoveel mogelijk kleur, aroma’s en smaak (maar nog geen tannines) aan de schillen te onttrekken. Voor de alcoholische omzetting wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke gisten. Daarna gaan de wijnen de kelder in waar ze rijpen op medium getoaste eikenhouten vaten. Voor de Grands Crus is dat 100% nieuw Frans eiken, 50% nieuw hout wordt gebruikt voor de Premiers Crus en 25% voor de village wijnen.
Chantal is opgeleid in de Bourgonische traditie, maar laat in alles zien bezig te zijn met de toekomst. Haar manier van werken getuigt van een groot respect voor de natuur. Het domaine is vanaf 2003 actief bezig met een meer milieuvriendelijke manier van wijngaardbeheer en is sinds 2013 volledig biologisch (ECO) gecertificeerd. ‘Les Corvées’ (0,86 ha) is Tortochots experimentele wijngaard.
Chantal: “In Les Corvées maken we een echt traditionele Gevrey Chambertin, met veel fruit, flinke tannines en een goede zuurgraad. Dit zijn geen pinot noirs die vroeg gedronken kunnen worden... voor deze wijnen moet je een beetje geduld hebben.”
Hetzelfde kan uiteraard gezegd worden over de Grand Crus van Tortochot. Dit zijn echt wijnen die gebaat zijn bij enkele jaren in de kelder om hun volledige potentieel te laten zien.