Domaine Prieure Roch is in 1988 opgericht door Henry-Frédéric Roch. Hij was één van de allereerste wijnboeren in de Bourgogne die op biologische wijze werkte. Voor die tijd was dat heel speciaal. In 2010 vindt Henry zijn compagnon, Yannick Champ. Nu runnen zij samen het wijnhuis. Het logo bestaat uit Egyptische hiërogliefen. De ogen op het etiket verwijzen naar de bovennatuurlijke krachten van de aarde. De rode bolletjes weerspiegelen de druiven en het groene blad staat centraal voor de cyclus van de wijnstok.
De percelen hebben een totale oppervlakte van veertien hectare en zijn verspreid over verschillende appellations in de Bourgogne. De meeste wijnstokken staan aangeplant in Nuits-Saint-Georges in de premier cru wijngaarden Clos des Argillières en Clos des Corvées. De wijngaarden worden op natuurlijke wijze bewerkt, om zo de levensduur van elk perceel te verlengen en om balans te vinden tussen de wijnstok en zijn natuurlijke omgeving. Het rendement per hectare ligt vrij laag, gemiddeld op zo’n 25 hl/ha. Deze lage opbrengst zorgt voor wijnen van hoge kwaliteit met goed geconcentreerde aroma’s
De druiventrossen worden in zijn geheel vergist, dus inclusief de stelen. Door de strenge selectie in de wijngaard worden er alleen trossen gebruikt waarvan de stelen volledig rijp zijn. De vergisting komt op gang door inheemse gisten, die van nature te vinden zijn op de schil van de druif. Na de vergisting rijpen de wijnen in eikenhouten vaten van Frans eiken. De village wijnen rijpen gemiddeld 18 maanden op vat en de grand cru wijnen gemiddeld 24 maanden. De wijnen zijn gelaagd en complex, met veel fruitaroma’s en geconcentreerd houtgebruik.
De beste jaargangen van Domaine Prieure Roch zijn: 1990, 1991, 1993, 1995, 1996, 1999, 2002, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018.
Lees meer