Wijnen van Domaine Joseph Roty

Domaine Josph Roty

Domaine Joseph Roty behoort tot een van de oudste wijnhuizen van Bourgogne. Het gerenommeerde domein bestaat al sinds 1710 en is een echt familiebedrijf. Momenteel wordt het wijnhuis gerund door Pierre-Jean, de elfde generatie van de familie Roty.

Bij het domein behoort 17 hectare aan wijngaarden. Deze oppervlakte is verdeeld over drie verschillende percelen en zijn gelegen in Marsannay en Gevrey-Chambertin. De familie heeft de wijngaarden altijd zo natuurlijk mogelijk onderhouden. Het gebruik van pesticiden en herbiciden is dan ook uit den boze. Deze werkwijze resulteert in zeer gezonde wijnstokken. Joseph Roty staat niet voor niets bekend om zijn oude wijnstokken van gemiddeld 60 tot wel 120 jaar oud. De Charmes-Chambertin Tres Vieilles Vignes is de meest opmerkelijke wijngaard. Dit perceel is in 1881 aangeplant en bestaat nog altijd uit de originele wijnstokken. De opbrengst per hectare is vrij laag, er wordt gemiddeld 32 hl/ha geproduceerd. Pinot noir is waar het allemaal omdraait bij Joseph Roty, maar er staat ook een kleine hoeveelheid chardonnay en aligoté aangeplant.

De eerste selectie van de druiventrossen vindt plaats in de wijngaard. Eenmaal in de kelder worden de binnengehaalde trossen aan de sorteertafel nogmaals op kwaliteit geselecteerd. Daarna worden de steeltjes verwijderd en start de fermentatie. Alle wijnen worden opgevoed in eikenhouten vaten. Het aandeel nieuw hout varieert per cuvée en vintage. Voor de cru’s ligt dat doorgaans tussen de 80 en 100%. De Charmes-Chambertin Tres Vieilles Vignes is de top cuvée van het domein. De stijl is krachtig in combinatie met een hoge fruitintensiteit. De wijnen van Joseph Roty worden beschouwd als een van de beste van Bourgogne en worden regelmatig beloond met hoge scores. Een aantal van de meest mooie jaargangen van Domaine Joseph Roty zijn: 1999, 2005, 2016, 2019 en 2020.

Lees meer
Domaine Joseph Roty
Aan favorieten toegevoegd