Domaine Georges Noëllat is een klein wijndomein van ongeveer 5,5 hectare, gelegen aan de rand van het iconische dorp Vosne-Romanée. Aan de achterzijde van het domein hebben ze een serre gebouwd met een adembenemend uitzicht op de legendarische wijngaard La Tâche. Niet elke achtertuin beschikt over zo’n prachtig uitzicht.
Het domein beschikt over druivenstokken in enkele van de meest befaamde en gewilde wijngaarden van de Bourgogne, zoals Les Beaux Monts, Échezeaux en Grands Échezeaux. Deze uitzonderlijke terroirs worden versterkt door oude wijnstokken met diepe wortels die optimaal profiteren van de kalkrijke bodems.
In 2010, op slechts 20-jarige leeftijd, werd Maxime Cheurlin Noëllat door zijn grootmoeder gevraagd het familiebedrijf te leiden. Al snel bleek dat Maxime een uitzonderlijk talent voor wijnmaken had. Met tomeloze ambitie en passie zette hij het domein binnen korte tijd op de kaart. Inmiddels is de term talent een beetje gedateerd en kunnen we wel spreken over een ervaren wijnmaker die Domaine Georges Noëllat naar de absolute top van de Bourgogne heeft gebracht.
Wijnmaken zit Maxime letterlijk in het bloed. Hoewel hij opgroeide in de Champagnestreek, is de familie Noëllat een van de weinige historische families van Vosne-Romanée, die al sinds 1780 in deze regio wijn maakt. In de stamboom van de familie vinden we iconische wijnmakers, zoals Charles Noëllat, de neef van Georges Noëllat. Charles was eigenaar van een gelijknamig domein dat grote bijdragen leverde aan Domaines Jean-Jacques Confuron en Hudelot-Noëllat. Uiteindelijk werd Domaine Charles Noëllat in 1988 verkocht aan de familie Leroy, waarvan de wijngaarden nu het hart vormen van Domaine Leroy.
Maxime is ook familie van de beroemde Jayer-dynastie en de zonen van Emmanuel Rouget zijn z’n neven. Tijdens zijn studie aan het Lycée Viticole in Beaune deed hij ervaring op bij Domaine Emmanuel Rouget en liep hij stage bij Domaine Gros Frère et Sœur. Met zulke connecties en mentoren is het geen verrassing dat Maxime zich wil meten met de grootste namen in de wijnwereld.
Na de overname van het familiedomein ging Maxime voortvarend aan de slag. Hij besteedt veel aandacht aan het behoud van de oude wijnstokken en werkt grotendeels biologisch. Alleen in uitzonderlijke gevallen wijkt hij hiervan af volgens de principes van lutte raisonnée. De druiven worden met de hand geplukt en meestal volledig ontsteeld, hoewel hij soms gebruikmaakt van “whole bunch” fermentatie.
In de kelder houdt Maxime de temperatuur koeler dan voorheen, wat de malolactische vergisting vertraagt. Daarna vindt fermentatie plaats op inheemse gisten. De wijnen rijpen 14 tot 20 maanden op Franse eikenhouten vaten, waarbij het percentage nieuw hout varieert per jaar en appellatie. Omdat hij vindt dat zijn terroir het gebruik van nieuw hout kan dragen, gebruikt hij tussen de 30% tot wel 100% nieuw hout. Tot slot worden de wijnen ongeklaard en ongefilterd gebotteld.
Het resultaat is een reeks terroirgedreven wijnen met een zuivere, elegante stijl. Allen Meadows van Burghound beschrijft de wijnen als “delicaat” en prachtig in balans, met een duidelijke expressie van hun herkomst. Waar het ooit een verrassing leek dat zo’n jonge wijnmaker schijnbaar uit het niets zulke grootse wijnen produceerde, heeft Maxime inmiddels bewezen dat zijn succes allesbehalve toeval is.
Bekijk product