Wijnen van Domaine de La Commaraine

Domaine de La Commaraine

Het Domaine de la Commaraine heeft een geschiedenis in de Bourgogne, die teruggaat tot de 12e eeuw. Het was vroeger eigendom van Jaboulet-Vercherre, de marketing werd gedaan door wijnmaker-negociant Louis Jadot, maar is in 2017 verkocht aan Denise Dupré (professor aan Harvard) en Mark Nunelly (Investment fund manager). Hun doel was de Clos de la Commaraine terug te brengen naar zijn hoge standaard en het te vestigen als een van de toonaangevende Premier Crus in Cote de Beaune.

Een van hun eerste stappen was het inroepen van de expertise van Louis-Michel Liger-Belair, de bekende wijnmaker van Domaine Comte du Liger-Belair, om de wijn te adviseren. Onder zijn leiding werd in 2018 de eerste jaargang geproduceerd met biodynamische landbouw. Deze werd met groot enthousiasme ontvangen.

De Clos, die een monopele is van 3,63 hectare, ligt in Pommard. Ingesloten door muren samen met het Chateau, is het een echte "Clos". Het wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze premiers crus en hoog aangeschreven Climats in de Bourgogne. Danguy en Aubertin prezen la Commaraine als de meest bekende climat in hun boek over Bourgondische wijnen in 1892, en Jean-François Bazin stelde dat le Clos de la Commaraine een van de drie climats in Pommard is die als grand cru kunnen worden erkend.

Le Clos de la Commaraine produceert zeer verfijnde en evenwichtige wijnen. Om deze uitzonderlijke wijnen te produceren wordt de Clos verdeeld in acht deelpercelen, die afzonderlijk gevinifieerd en gerijpt worden. Na het proeven van elk vat worden de beste vaten samengevoegd tot de Clos de la Commaraine.

Clos de la Commaraine ligt op de noordelijke hellingen van Beaune en is aangeplant op klei- en kalkbodems die rood gekleurd zijn door ijzeroxiden. Het Domaine de la Commaraine verkent de diversiteit van het terroir door nauwkeurige studies en analyses van de bodemsamenstelling. De wijngaard past nauwkeurige en beperkende wijnbouwtechnieken toe om op dit grote terroir druiven van hoge kwaliteit te produceren.

In de Clos de la Commaraine werd in 2017 omgeschakeld naar biologische landbouw en gaat geleidelijk over op biodynamische technieken.

De eerste jaargangen van de 'nieuwe' Clos de la Commaraine worden door professionele wijnjournalisten hoog beoordeeld. De heropleving van deze legendarische Clos is veelbelovend.

Lees meer
Domaine de La Commaraine


Aan favorieten toegevoegd