In het hart van Chambolle-Musigny bevindt zich Domaine Sigaut, een familiewijngoed dat inmiddels wordt geleid door de vijfde generatie: het echtpaar Anne en Hervé. Dit koppel maakt al jarenlang wijnen en stond vooral op de radar bij de echte Bourgogne-fanaten. Echter door de constante kwaliteitsverbetering zijn de wijnen steeds meer in de spotlight komen te staan. In 2022 omschreef Neil Martin van Vinous hen zelfs als: "The Next Big Thing."
In 1977 erfde Hervé een aantal wijngaarden van zijn grootmoeder Andrée. Zijn vader Maurice had ook wijngaarden, waaronder de Chambolle-Musigny 1er Cru “Les Sentiers” Vieilles Vignes, die hij zelf had aangeplant. Pas in 1990 namen Hervé en Anne ook de wijngaarden van Maurice over, waarmee het domein uitgroeide tot een oppervlakte van ongeveer zeven hectare.
De meeste wijngaarden van Domaine Sigaut bevinden zich in Chambolle-Musigny en rondom het nabijgelegen Morey-Saint-Denis. Daarnaast hebben ze sinds 1994 een perceel in Puligny-Montrachet 'Les Enseignères', wat net onder het beroemde Bâtard-Montrachet ligt. De wijnstokken zijn op alle percelen behoorlijk oud. In iedere wijngaard zijn dan ook stokken te vinden van wel 40 jaar oud. Sommige wijngaarden bevatten zelfs stokken die gemiddeld zelfs nog ouder zijn, zoals Chambolle-Musigny 1er Cru “Les Chatelôts” (55 jaar) en Chambolle-Musigny 1er Cru “Les Sentiers” Vieilles Vignes (70+ jaar), aangeplant door Hervé's vader. De diepgewortelde oude Pinot Noir-stokken benutten optimaal de kalkstenen bodems, wat zorgt voor een maximale terroirexpressie in de druiven.
Vanaf hun overname werkten Anne en Hervé hard aan de verbetering van de wijngaarden. Ze introduceerden biologische methoden en stapten later over op steeds meer biodynamische technieken. Zo worden de wijngaarden geploegd met paarden en wordt er zo natuurlijk mogelijk gewerkt, met respect voor de bodem en biodiversiteit. Ze volgen zelfs de maankalender, zowel in de wijngaard als in de kelder. In de kelder werken ze uitsluitend met natuurlijke gisten. Bovendien worden de wijnen ongefilterd gebotteld.
In 2004 nam Anne de leiding van Hervé over en maakte ze haar eerste jaargang wijn. Hoewel Hervé in 2008 officieel met pensioen ging, blijft hij nog wel actief betrokken bij het bedrijf. Vol passie blijven ze zich continu verbeteren door te innoveren. Zo werd de wijnmakerij in 2006 flink gemoderniseerd met onder andere roestvrijstalen tanks in de vloer om het schadelijke koolzuur af te voeren tijdens de vergisting. Er kwam een nieuwe sorteertafel om het fruit beter te kunnen ontstelen. Ook werd er een systeem aangelegd waarbij houten vaten met behulp van zwaartekracht worden gevuld. Ze gebruiken trouwens maar maximaal 30% nieuwe hout in hun wijnen en de vaten worden ten hoogste vijf jaar gebruikt.
Anne en Hervé werken hard om de allerbeste wijnen te maken. Het vakmanschap en de passie is dan ook terug te proeven in hun wijnen: verfijnd, elegant, delicaat en toch ook zeer geconcentreerd. Hun wijnen behoren tot de mooiste expressies van het unieke Bourgogne-terroir in Chambolle-Musigny. Niet alleen wij zijn onder de indruk; ook de gerenommeerde wijncritici hebben de afgelopen jaren lovende recensies geschreven over de wijnen van Domaine Sigaut.
Bekijk product