Wijnen van Charlopin

Charlopin

Domaine Charlopin-Parizot is te vinden in het hart van Gevrey-Chambertin in Bourgogne. In 1977 neemt Philippe de rol van zijn vader over en is hij sindsdien verantwoordelijk voor het domein. In die tijd was slechts 3,5 hectare in productie. Vandaag de dag is het wijngaardareaal uitgegroeid tot zo’n 25 hectare. Deze aanplant is verdeeld over de regio’s Côte de Nuits, Côte de Beaune en Chablis. Van alle appellations zijn Clos de Vougeot, Vosne Romanée, Chambertin en Chambolle-Musigny de belangrijkste.

Philippe werd al snel bekend vanwege zijn moderne benadering en het soms loslaten van tradities. Zo koos hij er bijvoorbeeld voor om de vergisting uit te voeren in grote roestvrijtalen tanks in plaats van de traditionele eikenhouten vaten. De fermentatie komt op gang door het gebruik van inheemse gisten. Als het fermentatieproces is afgelopen wordt de wijn overgepompt naar Franse barriques waar de wijn nog eens 18 maanden in rijpt. Voor de Grand Cru wijnen wordt er gebruik gemaakt van geheel nieuwe vaten. Voor de village wijnen is het aandeel nieuw hout niet meer dan 50%. Als de houtopvoeding is voltooid worden de wijnen licht gefilterd en gebotteld.

In eerste instantie was niet iedereen het eens met de werkwijze van Philippe. Deze vinificatiemethodes weken af van de standaard en zouden niet gericht zijn op de uitdrukking van het terroir. Maar als snel bewijst Philippe heeft hen het tegendeel. Tegenwoordig wordt Philippe gezien als een zeer getalenteerde wijnmaker en behoren zijn wijnen tot de beste van de regio. De beste jaargangen van Domaine Charlopin-Parizot zijn: 2003, 2012, 2015 en 2019.

Lees meer
Charlopin


Aan favorieten toegevoegd