Wijnen van Petit-Roy

Petit-Roy

Domaine Petit Roy is een kleinschalig wijndomein uit de Côte de Beaune, Bourgogne. Het wijnhuis is in 2016 opgericht door de Japanse Seiichi Saito. Voor de oprichting heeft hij gestudeerd aan de universiteit van Beaune en deed hij ervaring op bij iconen zoals Armand Rousseau, Jacques Frederic Mugnier en Domaine Leflaive.

Ook was Seiichi betrokken bij de oprichting van restaurant La Lune in Beaune. Een klein Japans restaurant met maar ongeveer 12 plaatsen aan de bar. De sfeer is intiem gezellig en het eten waanzinnig. Tegenwoordig is het een van de meest succesvolle restaurants in Beaune en moet je er ruim van tevoren reserveren. 

Seiichi bezit slechts 2.1 hectare aan wijngaarden in productie. Deze bewerkt hij volledig volgens de biodynamische regelgeving, ook al is hij niet officieel gecertificeerd. Hij vindt het belangrijk dat de wijnstok zo natuurlijk mogelijk groeit, maar daar is geen certificaat voor nodig. Naast chardonnay en pinot noir werkt hij ook met aligoté en het vrij onbekende ras altesse.

De witte druiventrossen worden voorafgaand aan de vergisting ontsteeld. De pinot noir wordt doorgaans wel in zijn geheel gebruikt. De fermentatie komt altijd op gang door natuurlijke gisten. Aansluitend rijpen de witte wijnen gemiddeld 11 maanden in eikenhouten vaten. De rode wijnen rijpen iets langer, namelijk 12 tot 18 maanden. De wijnen worden niet gefilterd en/of geklaard. Ook het zwavelgehalte wordt tot een minimum gebracht. Zo blijft het pure en natuurlijke karakter van de wijn goed behouden. Het portfolio van Seiichi is divers en omvat zowel Vin de France als appellation wijnen. Hij produceert onder andere Savigny Les Beaune, Aloxe Corton, Pernand-Vergelesses en Chorey Lès Beaune.

Domaine Petit Roy mag dan nog maar een relatief korte geschiedenis hebben, maar dat neemt niet weg dat de wijnen van zeer hoge kwaliteit zijn. Seiichi Saito is iemand om in de gaten te houden! Zijn beste jaargang tot nu toe is 2019.

Lees meer
Petit-Roy
Aan favorieten toegevoegd