Wijnen van Hubert Lamy

Hubert Lamy

De familie Lamy produceert al sinds 1640 wijn in het Franse Saint-Aubin, Bourgogne. Wat ooit begon als klein familiebedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een hoogstaand wijnhuis.

Er wordt totaal met 18 hectare grond gewerkt. Dit was tot 1973 nog beperkt tot slechts enkele hectares. In dit jaar neemt Hubert het domein over van zijn vader. Vanaf dat moment is er veel veranderd en is het bedrijf flink gegroeid. Er worden ook wijngaarden opnieuw beplant; waar voorheen pinot noir stond daar staat nu chardonnay. De reden hiervoor is dat de chardonnay beter gedijt op deze grond dan het blauwe druivenras. In 1995 komt ook de zoon van Hubert in het bedrijf, nadat hij diverse wijnopleidingen heeft afgerond.

De percelen liggen verspreid over de appellations: Saint-Aubin, Chassagne-Montrachet, Santenay en Puligny-Montrachet. Van de totale aanplant bestaat 85% uit chardonnay en 15% pinot noir. De wijnstokken staan voornamelijk op klei-kalkbodems met een zuid- zuidoostelijke expositie. Er wordt gewerkt volgens de biologische wijnbouwmethodes. In september gaat er een team van wel 40 plukkers de wijngaarden in om de trossen met de hand te oogsten.

Elk perceel wordt apart vergist en gerijpt, zodat elke wijn zijn eigen karakter behoudt. Voor de witte wijnen worden de druiven bij aankomst zacht gekneusd en langzaam geperst. Daarna wordt het sap overgepompt naar vaten van 350 liter of in demi-muids van 600 liter. In deze vaten komt de vergisting op natuurlijke wijze op gang. Na 2 jaar rijpen worden de wijnen gebotteld. Voor de rode wijnen worden deels de hele trossen gebruikt. De maceratie duurt gemiddeld 15 dagen en de houtopvoeding duurt, net als de witte wijnen, ook 24 maanden.

Hubert Lamy wordt ook wel beschreven als een van de beste producenten van witte Bourgognewijnen.
De beste jaargangen zijn: 2011, 2013, 2015, 2016 en 2017.

Lees meer
Hubert Lamy
Aan favorieten toegevoegd