Wijnen van Genot Boulanger

Genot Boulanger

Génot-Boulanger is te vinden in het hart van Meursault. Het verhaal van Genot-Boulanger begon allemaal met het hebben van een droom. In 1974 wordt die droom werkelijkheid als Charles-Henri Génot samen met zijn vrouw de eerste wijngaard aankoopt in Mercurey in de Côte Chalonnaise. Al snel groeit het uit tot een groot familiebedrijf dat 22 hectare in handen heeft. De wijngaarden liggen verspreid in de regio’s Côte de Nuits, Côte de Beaune en Côte Chalonnaise.

Na het overlijden van Charles-Henri staat dochter Marie Delaby-Génot samen met haar partner aan het roer, totdat hun dochter en schoonzoon het stokje overnemen in 2008. Vanaf dat moment wordt er gewerkt aan een biologische certificering, die sinds 2012 van kracht is.

Alle druiven worden handmatig geoogst. Bij de witte wijnen is het samenspel van kracht en elegantie een belangrijk uitgangspunt. De druiven worden met hele trossen geperst en vervolgens vindt de fermentatie en rijping plaats in barriques. Er wordt geen bâtonnage toegepast. De reden hiervoor is om het ontwikkelingsproces van de wijn wat te vertragen. De wijn rijpt 12 maanden op vat om vervolgens overgestoken te worden naar een ander vat voor nog eens 6 maanden rijping. Dit resulteert in prachtige Chardonnay wijnen waarbij rondheid en complexiteit elkaar afwisselen.

Afhankelijk van het jaar en de kwaliteit van de druiven besluiten ze of de Pinot Noir wel of niet wordt ontsteeld. De gisten die van nature aanwezig zijn op de druiven worden gebruikt voor de vergisting. Door het gebruik van de natuurlijke gisten kan de wijn per jaar andere kenmerken hebben. Dit geeft elke vintage zijn eigen identiteit. Ook voor de rode wijnen geldt een rijpingsperiode van 12 maanden plus nog 6 extra maanden in een ander vat. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende kuipers om onderlinge diversiteit toe te passen. Men streeft naar evenwichtige wijnen, waarbij het houtgebruik niet overheersend is.

De absolute toppers van Genot-Boulanger zijn Clos de Vougeot, Corton Les Combes, Corton-Charlemagne, Meursault Clos du Cromin, Meursault Les Meis Chavaux en Meursault Les Vireuils. De beste jaargangen zijn: 2002, 2014, 2016, 2017 en 2018.

Lees meer
Genot Boulanger
Aan favorieten toegevoegd