Wijnen van Bonneau du Martray

Bonneau du Martray

Bonneau du Martray is een van de meest felbegeerde producenten van Bourgogne. De wijngaarden zijn zo’n 800 jaar voor Christus aangeplant en hoorde tot 1835 bij de Abdij van Saulieu. Daarna werden de wijngaarden opgesplitst en verkocht. Zo’n 30% van deze prestigieuze percelen kwamen in handen van Simon Very. Zijn dochter Marie-Eugénie trouwde met Charles Bonneau du Martray, nageslacht van Nicolas Rolin, die het bekende Hospices de Beaune heeft opgericht. De bruidsschat betrof ongeveer 24 hectare aan wijngaarden in Aloxe-Corton, Volnay en Pernand-Vergelesses. En zo was Domaine du Martray geboren geboren!

De zoon van Marie en Charles (Marie-Eugène Bonneau du Martray) wist het wijnhuis overeind te houden in de zware tijden van de oorlogen en de phylloxera plaag. Enkele jaren werkt hij samen met zijn eigen zoon René, maar daarna wordt het wijnhuis geschonken aan hun nicht Alice Colonna de Giovelina en haar man Jean le Bault de la Morinière. Jean werkte voorheen als succesvol architect. Daarom kon het vernieuwen van de kelder dan ook niet achterwege blijven. Daarnaast plantte nieuwe wijnstokken aan, verlaagde de rendementen en was hij een van de eerste die temperatuurcontrole introduceerde. Met al deze aanpassingen wist hij de kwaliteit aanzienlijk te verhogen en zorgde hij ervoor dat de wijnen wereldwijd erkenning kregen. In 1994 doet zijn zoon Jean-Charles zijn intrede in het bedrijf. Hij start met het implementeren van biologische wijnbouw en in 2004 zet hij de eerste stappen richting een biodynamische werkwijze. In 2017 is het domein overgenomen door de Amerikaan Stanley Kroenke, die naast Bonneau du Martray ook de legendarische wijnhuizen Screaming Eagle, Jonata en The Hilt in zijn bezit heeft.

Hoewel het eigendom ooit 24 hectare telde, is dat aantal geslonken tot 11. Daarvan bestaat 9,5 ha uit chardonnay (Corton-Charlemagne) en 1,5 ha uit pinot noir (Corton). Van het totaal least Domaine de la Romanée-Conti 2,8 ha Corton-Charlemagne sinds 2018.

Het wijnhuis produceert twee Grand Cru wijnen: Corton en Corton-Charlemagne. Na de handmatige oogst en de strenge selectie worden de trossen vergist in vaten van deels nieuw eiken. Dan volgen de sur lie rijping en de houtopvoeding. Die laatste duurt gemiddeld 12 maanden. De Corton rijpt daarna nog eens zes maanden in tanks van roestvrijstaal. De twee Grand Cru’s zijn van uitzonderlijke kwaliteit en behoren tot de beste wijnen van de wereld.

Lees meer
Bonneau du Martray

Wijnen van van Bonneau du Martray

Corton Charlemagne  |  Corton Grand Cru
Aan favorieten toegevoegd