Wijnen van Arnaud Ente

Arnaud Ente

De familie Ente, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Frankrijk, verhuisde naar de Bourgogne toen Arnaud's vader trouwde met de dochter van wijnmaker Camille David uit Puligny-Montrachet. Arnaud zelf, geboren in 1966, settelde zich in 1992 in Meursault. Arnaud trouwde net als zijn vader ook met de dochter van een wijnmaker in 1991, Marie-Odile Thévenot.


Na samen te hebben gewerkt met het beroemde wijnhuis Coche-Dury besloot hij zijn eigen wijn te produceren, met druiven uit de wijngaarden van de familie Thévenot. Momenteel bezit hij slechts 4 Ha wijngaarden, waaronder een aantal 1er Crus, verdeeld over 10 percelen, vooral in Meursault, maar ook in Puligny-Montrachet.


Slechts 4 mensen werken op de wijngaarden: Arnaud, Marie-Odile en 2 medewerkers. Zijn grootste wijngaard is in de wijngaard Meursault "En l'Ormeau" waar hij drie soorten wijn produceert. Deze drie wijnen worden allemaal gemaakt van Chardonnay: Meursault AC, de cuvée "Clos des Ambres" en de zeldzame cuvée "La Sève du Clos" die wordt gemaakt van wijnstokken die net na de fylloxera-ramp aan het einde van de 19e eeuw zijn geplant. Verder heeft hij kleine percelen in de Meursault 1er cru wijngaard "les Gouttes d'Or" (0,22 Ha) en Puligny-Montrachet 1er Cru "Les Referts" (0,22 Ha).


De topwijnen worden gedurende 11 maanden gefermenteerd in eikenhouten vaten voordat ze in een tank worden bewaard voor een extra rijping van 6 maanden. De wijn wordt gebotteld zonder het klaren van de wijn ('fining') of filtratie. Boterachtige rijkdom gecombineerd met mineraliteit en terroir zijn de sleutelwoorden om de wijnen van Domaine Arnaud Ente te beschrijven.


Aangezien de productie zeer klein is en de wijnen zeer gewild zijn, is het bijna onmogelijk om ze te vinden. Verder produceert hij een "Bourgogne Grand Ordinaire", volledig gemaakt van Gamay Druiven die zijn geplant in 1938 en een rode Volnay 1er Cru "Les Santenots du Milieu" gemaakt van Pinot Noir.

Lees meer
Arnaud Ente