Een van de oudste wijngaarden in van Saint Julien is Château Gruaud-Larose, geclassificeerd als een 2ème Cru Classé Estate volgens de classificatie van Bordeaux in 1855. De Château Gruaud-Larose 1986 is een van de meest gewaardeerde vintages van dit wijnhuis, een zalige en zeer representatieve Medoc-wijn. Château Gruaud-Larose produceert ook een tweede wijn genaamd Sarget de Gruaud Larose, wat kan worden beschouwd als de wat meer scherp geprijsde tegenhanger van Château Gruaud-Larose-wijn.
Château Gruaud-Larose werd in 1757 opgericht door Joseph Gruaud uit drie afzonderlijke landgoederen die hij samenvoegde. Twee decennia later verkocht hij het landgoed aan zijn familielid Joseph Sébastien Larose, waarna de twee achternamen fuseerden als Château Gruaud-Larose. Na het overlijden van Larose in 1795 werd het wijnhuis door zijn nabestaanden verkocht aan een wijnhandel. De nieuwe eigenaar verdeelde medio de 19e eeuw het landgoed in twee afzonderlijke wijngaarden: Gruaud-Larose-Sarget en Gruaud-Larose-Faure, maar ondanks deze drastische beslissing bleken de wijnen hiervan afkomstig nog altijd identiek te zijn.
Nadat de wijngaarden in het begin van de 19e eeuw door Désiré Cordier werden overgenomen zijn ze opnieuw samengevoegd en werd Château Gruaud-Larose wederom beheerd als eenheid. De decennia die volgden veranderde Château Gruaud-Larose twee keer van eigenaar, waarna het in 1997 werd overgenomen door Groupe Taillan: het familiebedrijf van de familie Merlaut. Groupe Taillan bezat reeds diverse Bordeaux-wijnhuizen en is tot op de dag van vandaag eigenaar gebleven van Château Gruaud-Larose.
Het landgoed Château Gruaud-Larose beslaat ongeveer 83 hectare grond, met voornamelijk Cabernet Sauvignon-wijnstokken en een kleinere hoeveelheid Petit Verdot, Merlot en Cabernet Franc. De bodem is voorzien van zand met kalkhoudende mergel en een ondergrond van klei. De druiven worden gevoed zonder het gebruik van chemische voedingsstoffen en pesticiden. Nadat de druiven zijn gefermenteerd in thermoregulerende tanks van hout en beton, wordt de wijn voor een periode van 18 maanden gerijpt in eiken vaten.
Lees meer