In 1778 verwierf Etienne Théodore Dumoulin een bergrug van 80 hectare, wat met heide bedekt was. De grond was aan zijn familie verkocht door Nicolas Alexandre de Ségur( die op dat moment ook eigenaar was van Château Lafite, Château Latour, Château Mouton en Château Calon -Ségur). De roze bloemen van de heide inspireerden hem om zijn landgoed “Mont -Rose” te noemen.
In 1815 werden de eerste ranken geplant en begon hij met de bouw van het chateau (in de nabijheid van het dorp St-Estephe). Dit chateau bevatte ook de faciliteiten om het land te bewerken en om wijn te produceren. Slechts 40 jaar later werd Château Montrose geclassificeerd als een 2e Cru in de Officiële Bordeaux Classificatie van 1855, een opmerkelijke prestatie voor een slechts 40 jaar oude wijngaard.
Aangemoedigd door het succes breidde Château Montrose de wijngaarden uit tot 95 hectare, wat vandaag de dag nog steeds de grootte is. De wijngaard beslaat een enkel stuk van wijnranken, iets wat zeer zeldzaam is in de Bordeaux. De wijngaarden zijn beplant met Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot.
Het “terroir” van Montrose behoort tot een van de betere stukken grond in de Bordeaux. Door zijn unieke gravelbodem en het uitzicht op de rivier de Gironde. De monding van de Gironde zorgt voor een perfecte afvoering in de wijngaard en heeft daarnaast een bepalend effect op het lokale microklimaat.
In 1866 werd Château Montrose verkocht aan Mathieu Dollfus, een zakenman uit de Alsace regio. Hij begon bijna onmiddellijk met het landgoed te herorganiseren en te moderniseren. Hij construeerde een klein dorp rond de chateau voor zijn werknemers. Op deze manier creëerde hij voor die tijd een uitstekende leefomgeving voor zijn werknemers die zelfs meedeelden in de winsten. In 1896 werd het landgoed verkocht aan de Charmolüe-familie en die familie bleef voor drie generaties tot 2006 de eigenaar van het chateau.
In 2006 werd Château Montrose gekocht door Martin en Olivier Bouygues, twee broers die hun geld hebben verdiend met het bedrijf Bouygues wat ze van hun vader hebben geërfd. Vanaf het begin dat ze eigenaar werden van Montrose zijn ze begonnen met het aanbrengen van aan verdere verbeteringen, inclusief een 1000 ² en 11 meter hoge vatenhal waar de wijn kan rijpen onder de ideale omstandigheden.
Château Montrose produceert ook een tweede wijn genaamd “La Dame de Montrose” en zelfs een derde wijn “Le Saint-Estephe de Château Montrose”.
Topoogsten voor de “Grand Vin” zijn: 1893 (nog steeds een monumentale wijn!), 1928, 1955, 1959, 1961, 1989, 1990, 2000, 2003, 2005, 2009, 2010, 2014, 2015 en 2016. Drie oogsten kregen de perfecte score van 100 punten van Robert Parker namelijk: 1990, 2009 en 2010.
Lees meer