Wijnen van Chateau Calon Segur

Chateau Calon Segur

Château Calon Ségur is een Frans wijnhuis in de appellation Saint-Estèphe in Bordeaux. Het wijnhuis is onderdeel van de Bordeauxclassificatie, troisième Grand Cru Classé. De naam Calon is afkomstig van de voormalig eigenaar in de 12e eeuw, toen Monseigneur de Calon het landgoed in bezit had. Later wordt het landgoed verkocht aan Nicolas-Alexandre de Ségur, en zo komt de naam Calon Ségur tot stand. Na een aantal generaties komt het wijnhuis in handen van Marquis de Ségur. Marquis is zeker geen onbekende in de regio, zo is hij ook eigenaar geweest van Château Latour en Lafite. Op het etiket van de fles staat een groot hart afgebeeld, dit hart verwijst naar de uitspraak van Marquis: ‘Ik produceer mijn wijn bij Château Lafite en Latour, maar mijn hart ligt bij Château Calon Ségur’.

Het wijngaardareaal bestaat uit 50 hectare en de aanplant daarvan bestaat voornamelijk uit Cabernet Sauvignon, gevolgd door Merlot. Een klein aandeel is bestemd voor Cabernet Franc en Petit Verdot. De wijngaard is onderverdeeld in drie grote blokken. De bodem bestaat uit een samenstelling van rotsen, grind, zand en klei. Bovendien bevat de bodem een bijzonder type klei, namelijk een mix van blauwe en zwarte klei. De omvang van het wijnhuis is nauwelijks veranderd sinds de classificatie van 1855.

In de kelder rijpen de wijnen gemiddeld 1,5 jaar op Frans eiken. Het aandeel nieuw hout ligt vaak tussen de 90 en 100%. Er wordt ook een tweede wijn geproduceerd, voorheen werd deze wijn Marquis de Calon genoemd, maar tegenwoordig komt deze wijn op de markt onder de naam Le Marquis de Calon Ségur. Sinds kort is er ook een derde wijn, die wordt verkocht onder twee verschillende namen: La Chapelle de Calon en St. Estèphe de Calon Ségur.

De wijnen zijn krachtig, complex en hebben een lang rijpingspotentieel. Van de meest recente jaargangen zijn 2016, 2018 en 2019 topvintages.

Lees meer
Chateau Calon Segur
Aan favorieten toegevoegd