Wijnen van Chateau L'if

Chateau L'if

Op de rechteroever van de Bordeaux in Saint-Emilion is Château L’if te vinden. In 2010 kocht Jacques Thienpont het landgoed. Thienpont was al bekend als eigenaar van het wereldberoemde wijnhuis Le Pin in Pomerol. Net als bij Le Pin, wat dennenboom betekent, was wederom de natuur voor de inspiratie van de naam. L’if is vrij vertaald het Franse woord voor taxusboom. Voor de overname, toen het nog eigendom was van Michel Boutet, heette het landgoed Le Haut-Plantey en kwamen diens wijnen onder de naam La Bouygue op de markt.

Op het moment van overname omvatte het wijnhuis vijf hectare met wijnstokken. Dit is langzaamaan toegenomen met nog drie hectare. De aanplant bestaat uit 70% Merlot en 30% Cabernet Franc. Dit is verdeeld over een aantal afzonderlijke percelen. Voorheen bestond de aanplant ook nog uit Cabernet Sauvignon, maar deze stokken zijn vervangen door Cabernet Franc. De bodem bestaat uit kalksteen met een ondergrond van klei.

De vinificatie start in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalentanks. Vervolgens wordt de wijn overgepompt naar houten vaten van Frans eiken, waarvan 50% nieuw is. Daar blijft de wijn in voor een periode van 12 tot 16 maanden.

De eerste vintage verscheen al in 2011 en bestond uit slechts 14.000 flessen. Doordat de percelen Cabernet Sauvignon worden herbeplant met Cabernet Franc, liggen stukken grond braak en komen pas weer na een aantal jaar in productie. Om die reden zijn de productie aantallen van 2014 tot en met ongeveer 2020 laag. Zo werden er in 2014 maar 6.000 flessen gebotteld.

Ondanks dat het wijnhuis pas recentelijk is begonnen in de huidige vorm, mag de wijn zeker niet ontbreken uit de absolute top van Bordeaux! De beste jaargangen van Château L’if zijn: 2015, 2016 en 2018.

Lees meer
Chateau L'if


Aan favorieten toegevoegd