Neipperg is een bekende wijnfamilie uit Duitsland, waar de familie al sinds de 13e eeuw wijn produceert. In 1971 verwerft de familie het landgoed Canon la Gaffeliere in Bordeaux. Momenteel wordt het wijnhuis gerund door Stephan von Neipperg. Canon la Gaffeliere bevindt zich op de rechteroever van Bordeaux in het dorpje Saint- Emilion. In 2012 is het château opgenomen in de Premier Grand Cru Classé van de classificatie van Saint-Emilion.
De wijngaarden zijn gelegen aan de voet van de berg aan de zuidkant van Saint-Emilion. Het wijnhuis heeft net geen 20 hectare in productie. Hiervan is 50% beplant met Merlot, 40% Cabernet Franc en 10% Cabernet Sauvignon. Alle wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 50 jaar. De bodem bestaat uit kalksteenhoudende klei en zand. Dit bodemtype houdt gemakkelijk water vast en heeft goede drainage. Dé eigenschappen waar de druiven van houden. Sinds 2015 is het wijnhuis officieel biologisch gecertificeerd. Als de oogst met de hand binnen gehaald is worden de trossen zorgvuldig gesorteerd en ontsteeld.
De kelder is zodanig ingericht dat elk perceel apart kan worden vergist. Om het unieke karakter van de druiven goed te behouden worden de druiven niet gekneusd, maar gaan de trossen rechtstreeks het vat in. De druiven komen door middel van de zwaartekracht in het vat terecht. Dit draagt eveneens bij aan het behoudt van de natuurlijke smaken. Dan start de vergisting in grote eikenhouten vaten. Na afloop wordt de wijn opgevoed in barriques. Ook in dit stadium van het proces worden alle percelen nog apart behandeld. De uiteindelijke blend wordt pas na 15 - 18 maanden rijping samengesteld.
Dat de familie Von Neipperg weet hoe ze fantastische wijnen moeten maken is terug te zien aan het indrukwekkende portfolio met nog een aantal succesvolle wijnhuizen, waaronder Château Guiraud, Capaia, La Mondotte, Château Peyreau, Clos Marsalette, Clos de l’oratoire en Château d’Aguilhe. De beste jaargangen van het wijnhuis zijn: 2015, 2017 en 2019.
Lees meer