Wijnen van Chateau Beausejour Duffau Lagarrosse

Chateau Beausejour Duffau Lagarrosse

De geschiedenis van Château Beausejour Duffau Lagarosse gaat terug tot het jaar 1847, toen het nog onderdeel was van het huidige Château Beau-Séjour Bécot. Zo’n 20 jaar na de oprichting wordt het landgoed eigendom van Pierre-Paulin Ducarpe. Bij het wijnhuis hoort dan 14 hectare aan wijngaarden die zijn gelegen in Saint-Émilion. Pierre kiest ervoor om het wijnhuis op te splitsen en het te verdelen onder zijn twee kinderen. Beide krijgen 50% van de wijngaarden. Zijn dochter, die de naam van haar man draagt, hernoemt haar deel en zo is Château Beauséjour Duffau Lagarrosse ontstaan. In 2021 is het château overgenomen door de familie Courtin-Clarins, bekend van het cosmeticabedrijf Clarins. Ondanks de overname is Joséphine Duffau-Lagarosse nog altijd verantwoordelijk voor de gang van zaken.

Door de jaren heen hebben drie belangrijke wijnmakers en consultants uit Bordeaux bijgedragen aan het succes van het wijnhuis. Dit waren de drie heren Nicolas Thienpont, Stephane Derenoncourt en Michel Rolland. De rendementen zijn verlaagd, de kwaliteitsselectie is strenger en de oogst vindt tegenwoordig later plaats dan voorheen. Zo hebben de druiven een betere rijpheid. Daarnaast is ook de plantdichtheid van de wijngaarden verhoogd. De percelen omvatten 7 hectare en hebben een zuidelijke tot zuidwestelijke ligging. Zo kunnen de wijnstokken optimaal genieten van de zon. De aanplant bestaat hoofdzakelijk uit merlot, aangevuld met cabernet franc en een kleine hoeveelheid cabernet sauvignon. Na de oogst worden de trossen ontsteeld en vergist in open vaten. Daarna rijpt de wijn voor gemiddeld 18 maanden in vaten van 75% nieuw Frans eiken.

Beausejour Duffau Lagarosse kreeg pas echt wereldwijde lof na de legendarische jaargang 1990. Robert Parker beoordeelde deze wijn met 100 punten en daarmee werd het hun meest felbegeerde vintage te allen tijde. Zo’n zelfde succes volgde pas 20 jaar later, toen de 2009 eveneens door Parker met het maximaal aantal punten werd bekroond!

Lees meer
Chateau Beausejour Duffau Lagarrosse


Aan favorieten toegevoegd