Wijnen van Chateau Suduiraut

Chateau Suduiraut

Het beroemde Château Suduiraut is gevestigd in het dorpje Preignac in de regio Sauternes. Het landgoed kreeg in 1580 de naam Suduiraut toen Nicole d’Allard met Léonard de Suduiraut trouwde en het kasteel de bruidsschat was. Het originele kasteel is in de 16e eeuw gebouwd, maar deze werd helaas tijdens de La Fronde opstand geplunderd en afgebrand. Onder het bewind van kleinzoon Léonard Blaise de Suduiraut is het château volledig hersteld. Hij liet onder andere de tuinen ontwerpen door André Le Nôtre, de beroemde tuinman van Koning Lodewijk XIV. In de 18e eeuw werd het landgoed overgenomen door de neef Jean Joseph Duroy, die het vervolgens omdoopte tot Cru du Roy. Inmiddels is het domein in handen van AXA Millésimes en draagt het wijnhuis weer zijn originele naam.

Suduiraut beheert 91 hectare aan wijngaarden. De wijnstokken staan aangeplant op een bodem van grind en zandige kleigrond. Dit zorgt voor de goede groeiomstandigheden. Zo absorbeert het grind de warmte en geeft dit langzaam af, waardoor de druiven goed kunnen rijpen. In de wijngaard vind je 90% sémillon en 10% sauvignon blanc. Beide druivenrassen zijn zeer geschikt voor edele rot, ook wel pourriture noble genoemd. Er wordt gezegd dat Nederlandse kooplieden een belangrijke rol hebben gespeeld in het ontstaan van deze wijnen. Zij waren in die tijd ingeburgerd in Barsac en produceerde ook zoete wijnen, maar toen nog zonder gebruik van edele rot. Aan het begin van de 18e eeuw werd deze methode voor het eerst gebruikt.

Suduiraut produceert drie verschillende Sauternes. Château Suduiraut is de Grand Vin en daarmee het vlaggenschip van het huis. De tweede wijnen zijn: Castelnau de Suduiraut en Lions de Sudurait. Na de vergisting rijpen de wijnen tussen de 16 en 24 maanden in eikenhouten vaten van deels nieuw hout. Als de rijping is voltooid worden de vaten geselecteerd voor de eerste wijn en daarna voor de andere cuvées. Mocht de kwaliteit niet voldoen aan de hoge standaard, dan wordt er in dat jaar geen Grand Vin gebotteld. Naast Sauternes worden er ook vier droge wijnen geproduceerd. Alle wijnen van Château Suduiraut zijn van hoge kwaliteit en kenmerken zich door een rijk bouquet en complexiteit. De beste jaargang van Château Suduiraut is 2009.

Lees meer
Chateau Suduiraut
Aan favorieten toegevoegd