Het landgoed van Rieussec was in de 18e eeuw eigendom van de karmelieten. Tijdens de revolutie werd het landgoed openbaar verkocht als object van nationaal erfgoed. Sindsdien heeft het landgoed meerdere eigenaren gekend. In 1984 werd het overgenomen door de beroemde familie van Domaines Barons de Rothschild Lafite. Op het moment van overname bestond het landgoed uit 110 hectare, waarvan 68 hectare beplant was met wijnstokken.
Château Rieussec is als 1er Cru Classé in Sauternes onderdeel van de befaamde Bordeauxclassificatie van 1855.
Nadat de Rothschild-familie Rieussec overnam, hebben er veel veranderingen plaats gevonden, allemaal om de kwaliteit van de wijn te verhogen. Zo werd er een nieuwe kelder gebouwd om de duur van de rijping te verlengen. Ook gingen de aantallen van de Grand Vin omlaag, dit was het gevolg van een strenge selectie. Soms is de selectie zo streng dat er helemaal geen Grand Vin wordt geproduceerd, dit gebeurde bijvoorbeeld in 1977 en 2012.
Inmiddels behoort Rieussec tot één van de grootste landgoederen in Sauternes en Barsac. Het wijngaardareaal is uitgegroeid tot 93 hectare. De wijngaarden liggen verspreid tot aan de grens van Fargues en Sauternes. Sémillon neemt 90% van de totale aanplant in beslag, gevolgd door Sauvignon Blanc en Muscadelle. Dit zijn dé druivenrassen voor Sauternes-wijnen.
Voor de productie van Sauternes is botrytis cinerea (edele rot) gewenst, maar niet elke druif ontwikkelt zich even snel als de ander. Om die reden duurt de oogstperiode doorgaans 6 tot 8 weken. De opbrengst per wijnstok is zo laag dat er gemiddeld één glas uit voort komt.
De fermentatie van de druiven vindt plaats in houten vaten. Elk perceel wordt apart vergist, zodat men goed kan beoordelen of deze voor de Grand Vin wordt gebruikt of niet. Na de vergisting worden de wijnen eveneens in houten vaten gerijpt, voor een periode van 16 tot 26 maanden. De Premier Grand Cru wordt verkocht onder de naam Château Rieussec. De tweede Sauternes komt onder de noemer Carmes de Rieussec op de markt. Daarnaast produceert het wijnhuis ook een kleine oplage droge witte wijn, dit is de ‘R’ cuvée.
De meest opmerkelijke jaargangen van de afgelopen dertig jaar zijn 1996, 1997, 1999, 2001, 2003 en 2005. In 2001 en 2004 behaalde het wijnhuis de titel Wijn van het Jaar door Wine Spectator magazine.
Lees meer