Het kasteel van Château Lafaurie-Peyraguey wordt in de 13e eeuw in eerste instantie gebruikt als fort. Pas een aantal eeuwen later worden de eerste wijnstokken aangeplant. In 1618 wordt het landgoed door Sieur Raymond Peyraguey gekocht en vernoemt hij zijn bezit naar hemzelf. Pas honderden jaren later komt het château in handen van Pierre Lafeurie, die eveneens zijn naam aan het landgoed verbindt. Dit is hoe de huidige naam tot stand is gekomen. Het château is onderdeel van de Premier Grand Cru Classé van de 1855 classificatie van Bordeaux.
Het wijnhuis is gevestigd in het hart van Sauternes en de wijngaarden grenzen aan die van het legendarische wijnhuis Château d’Yquem. Het wijngaardareaal bestaat uit 18,5 hectare. Hiervan is 93% beplant met Semillon, 6% met Sauvignon Blanc en slechts 1% met Muscadelle. Het wijnhuis heeft ook één heel speciale plot in productie, namelijk Maisons Rouge. Dit is een van de oudste ommuurde wijngaarden in de omgeving. De bodem bestaat uit grind, klei en veel kalksteen. Deze combinatie zorgt voor de juiste balans en complexiteit.
Het oogsten is intensief en tijdrovend proces. Het is namelijk van essentieel belang dat de druiven zijn aangetast met edele rot en goed rijp zijn. De opbrengsten zijn extreem laag, elk perceel levert slechts 13 hectoliter per hectare op. Zowel de vergisting als de rijping vinden plaats in Franse barriques. Het aandeel nieuw hout bestaat gemiddeld uit 60%. De houtopvoeding duurt gemiddeld 18-20 maanden. La Chapelle de Lafaurie Peyraguey is de tweede wijn van het huis. Daarnaast produceert men ook twee droge wijnen, genaamd Le Brut de Lafaurie en Le Lys de Lafaurie-Peygraguey.
De wijnen van Lafaurie-Peyraguey behoren tot de absolute top van Sauternes!
Lees meer