Wijnen van Chateau Bastor-Lamontagne

Chateau Bastor-Lamontagne

Château Bastor-Lamontagne is een historisch landgoed in Preignac, Bordeaux, met een wijngaard van 50 hectare in de AOC Sauternes. De wijngaarden worden verbouwd volgens biologische landbouwprincipes, gecertificeerd door AB sinds 2016, en zijn sinds 2020 ook gecertificeerd als duurzaam niveau 3 door HVE, evenals ISO-14001-gecertificeerd. De familie Helfrich, afkomstig uit Grands Chais de France, is sinds 2018 eigenaar van het kasteel.

De wijnmaker, Margaux Reeder, produceert zeven wijnen, waaronder de Les Remparts de Bastor-Lamontagne (de tweede wijn) en de witte droge wijn Château Bastor-Lamontagne Bordeaux Blanc Sec. De wijngaarden zijn voornamelijk beplant met Sémillon (80 procent), Sauvignon Blanc (17 procent), Sauvignon Gris (2 procent) en Muscadelle (1 procent), met een dichtheid van 7.000 wijnstokken per hectare. Het oogsten gebeurt uitsluitend met de hand en de druiven worden toegewezen als 30 procent voor de 1e wijn, 40 procent voor de 2e wijn en 30 procent voor de SO Sauternes.

Het gistingsproces wordt voor elk perceel afzonderlijk uitgevoerd en de alcoholische gisting vindt plaats in vaten gedurende twee weken, gevolgd door het stoppen van de gisting met een minimale dosis zwavel. De wijnen worden vervolgens 12 maanden gerijpt in schone eikenhouten vaten, waarbij elk jaar 30 procent nieuw hout wordt gebruikt.

Château Bastor-Lamontagne heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw toen het koninklijk bezit was. In 1711 kocht Vincent de La Montaigne, een raadslid van het parlement van Bordeaux, het domein. Het landgoed wisselde verschillende keren van eigenaar totdat het in 2018 werd verkocht aan de familie Helfrich.

Al met al is Château Bastor-Lamontagne een opmerkelijke wijnmakerij die krachtige, uitgebalanceerde en perfect geconcentreerde wijnen produceert, met een lange en fascinerende geschiedenis.

Lees meer
Chateau Bastor-Lamontagne


Aan favorieten toegevoegd