Wijnen van Chateau La Conseillante

Chateau La Conseillante

Bijna 300 jaar geleden is Château La Conseillante opgericht. Catherine Conseillan kocht in 1735 het landgoed en gaf het de vrouwelijke versie van haar achternaam. Het wijnhuis is gesitueerd tussen het beroemde Château Cheval Blanc en Château Pétrus in Pomerol. Sinds 1871 is het château in bezit van de Nicolas familie en wordt momenteel door de 5e generatie gerund.

Het was Louis Nicolas, de tweede generatie, die het wijnhuis naar een hoger niveau tilde. Hij zorgde voor verschillende innovaties in de kelder en nam de wijngaarden onder handen. Daarnaast richtte hij in 1900 het Syndicat Viticole de Pomerol op, een vakbond voor wijnboeren uit de regio. Ook hield hij zich bezig met de huisstijl van La Conseillante. Zo heeft hij het wapen met daarop de ‘N’ van Nicolas en de zilveren hoeken van het label ontworpen.

De wijngaarden hebben een totale oppervlakte van 12 hectare en zijn gelegen op het plateau van Pomerol, waarvan een deel overloopt in de appellation van Saint-Émilion. Het noordoostelijke deel van de wijngaard heeft een kleigrond en de bodem in het zuidwesten wordt gedomineerd door grind. Naast merlot staat er ook cabernet franc aangeplant. Die laatste staat voornamelijk aangeplant op de grindbodems. Om de biodiversiteit te verhogen staan er verschillende planten en gewassen aangeplant, denk aan klaver, radijs en haver.

In 2012 is de kelder gerenoveerd en zijn er onder andere 22 nieuwe betonnen tanks geplaatst. Dit maakt het mogelijk om alle percelen apart te vergisten, zodat het terroir nog beter tot uiting komt in de wijn. De vinificatie is de afgelopen jaren ondersteund door verschillende wijnmakers en consultants, waaronder Emile Peynaud, Gilles Pauquet en Jean-Claude Berrouet (voormalig wijnmaker van Pétrus). Tegenwoordig zijn Marielle Cazaux, Michel Rolland en Patrick Argutti verantwoordelijk voor de wijnen. Zij produceren twee verschillende cuvées: Château la Conseillante en Duo de la Conseillante. De wijnen rijpen na de vergisting 18 tot 20 maanden in barriques van 70% nieuw hout. Daarnaast wordt ook een klein deel gerijpt in amfora’s. De wijnen zijn complex met een fijne structuur en veel lengte.

Conseillante heeft een lang trackrecord van grote wijnen, zoals de 1928, 1929, 1947, 1953 en de 1961. De beste recente jaargangen van La Conseillante zijn: 2005, 2010, 2016, 2018, 2019 en 2020.

Lees meer
Chateau La Conseillante
Aan favorieten toegevoegd