Wijnen van Chateau Grand Puy Lacoste

Chateau Grand Puy Lacoste

Château Grand Puy Lacoste is een van de oudste wijnhuizen uit de Médoc. De geschiedenis gaat terug tot in de 16e eeuw. De naam Grand Puy Lacoste is een combinatie van de oude term puy, wat heuveltje betekent, en de familienaam van de eigenaren van het château.

Sinds de oprichting in de 16e eeuw is het wijnhuis eigendom geweest van slechts een aantal families. In 1930 wordt het kasteel met de wijngaarden overgedragen aan Raymond Dupin. Net voor zijn overlijden verkoopt hij zijn bezit aan de huidige eigenaar, François-Xavier Borie. De heer Borie heeft veel geïnvesteerd in het wijnhuis om de kwaliteit voortdurend te verbeteren.

Grand Puy Lacoste is opgenomen in de beroemde Bordeaux classificatie van 1855. Het wijnhuis valt in de vijfde categorie: 5ème Grand Gru classé. Sinds de classificatie is er niets veranderd aan de omvang van het wijnhuis, wat zelden voorkomt. Wel vond er in 2004 een grote renovatie plaats, zowel de kelders als het langgoed werden goed onder handen genomen.

De aanplant bestaat uit 75% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot en 5% Cabernet Franc. De wijngaarden liggen in de gemeente appellatie Pauillac, op een uitloper die in het oude dialect Puy werd genoemd. Het wijngaardplateau ligt gemiddeld 20 meter boven zeeniveau. De combinatie van de ligging, de kiezelbodem en het juiste wijngaardbeheer zorgen voor druiven van zeer goede kwaliteit. De wijnen worden traditioneel vergist en gerijpt. Zo worden de wijnen doorgaans 16 tot 18 maanden gerijpt in Franse eikenhouten vaten. Het aandeel nieuw hout bedraagt 70%.

De Lacoste Borie is de tweede wijn van Grand Puy Lacoste. Deze wijn werd voor het eerst in 1982 geproduceerd. De wijnen zijn gemaakt in een klassieke Bordeauxstijl: vol, met een goede tanninestructuur en een lang rijpingspotentieel. De uitzonderlijke jaargangen van Château Grand Puy Lacoste zijn: 1990, 1996, 2000, 2005, 2006, 2009, 2010, 2015, 2016 en 2018.

Lees meer
Chateau Grand Puy Lacoste
Aan favorieten toegevoegd