Wijnen van Chateau Clerc Milon

Chateau Clerc Milon

Château Clerc Milon is een fifth-growth domein in Pauillac en beschikt over 41 hectare. Het domein gebruikt 80% van hun druiven voor de eerste wijn en 20% voor de tweede wijn. De wijngaarden grenzen aan twee first growths, Ch. Lafite en Ch. Mouton Rothschild, en hebben een gemiddelde leeftijd van 53 jaar.

Cerlc Milon beoefent duurzame wijnbouw, gecertificeerd door HVE, en past enkele biodynamische principes toe. Een derde van hun wijngaard is biologisch, met een beplantingssamenstelling van 50% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot, 10% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot en 1% Carmenère, met een wijnstokdichtheid tussen 9.000 en 10.000 wijnstokken/ha.

De lichte helling van de wijngaard zorgt voor natuurlijke afwatering en blootstelling aan zonlicht en vormt een microklimaat dat de wijnstokken beschermt tegen vorst in de winter en het risico op hagel vermindert, terwijl het in de zomer koel blijft. De nabijgelegen rivier draagt ook bij aan dit effect.

Er wordt handmatig geoogst en gesorteerd met open manden van 12 kilo. In de kelder worden de druiven door middel van zwaartekracht aangevoerd, waardoor hun geur en smaak behouden blijven en het overpompen wordt beperkt. De wijn rijpt 16 tot 18 maanden in eiken vaten met 40% nieuw eiken, waarbij de vochtigheid op bijna 80% en de temperatuur tussen 14 en 16°C wordt gehouden. Racking gebeurt één tot drie keer tijdens de rijping, gevolgd door fining met eiwit en botteling.

De familie Baron Philippe de Rothschild is eigenaar van Château Clerc Milon, een van de drie geclassificeerde wijnen van Pauillac. Baron Philippe begon met de restauratie in 1970, een missie die door zijn dochter, barones Philippine, werd voortgezet tot haar overlijden in 2014. Tegenwoordig zetten haar kinderen, Philippe en Camille Sereys de Rothschild en Julien de Beaumarchais de Rothschild, haar erfenis voort. Onlangs bloeide het domein op onder leiding van directeur Jean-Emmanuel Danjoy, die zijn rol in 2020 uitbreidde met Ch. Mouton Rothschild en Ch. d'Armailhac.

De 1961 is een van de beste Clerc Milon ooit. Recente hoog scorende jaargangen zijn 2005, 2006, 2009, 2019.

Lees meer
Chateau Clerc Milon