Wijnen van Chateau Brane Cantenac

Chateau Brane Cantenac

Cantenac is gevestigd in het wereldberoemde dorpje Margaux wat op de linkeroever van Bordeaux ligt. Het landgoed beslaat een totale oppervlakte van 75 hectare. Het wijnhuis behoort tot de 2e Grand Cru Classé van de befaamde Bordeaux classificatie van 1855. Het landgoed is in bezit van de familie Lurton, een beroemde wijnfamilie in Bordeaux. Inmiddels staat de vierde generatie aan het roer van dit bijzondere wijnhuis.

De aanplant bestaat uit 55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 4,5 % Cabernet Franc en 0,5% met Carmenère. Door de jaren heen zijn er verschillende percelen opnieuw beplant, zodat op elk stukje grond de juiste variëteit staat. De bodem kenmerkt zich door diepe grindbodems die rijk zijn aan mineralen. De wijnstokken worden volgens de biologische regelgeving bewerkt. Al deze factoren en de lage opbrengst zorgen voor trossen van zeer hoge kwaliteit.

Tijdens het oogsten worden alleen de beste trossen geselecteerd. Eenmaal op de sorteertafel worden de druiven nogmaals beoordeeld door een optisch sorteerapparaat. In de kelder komen tradities en moderne technieken mooi samen. Onlangs is de vinificatieruimte volledig gerenoveerd, zodat er op een duurzame wijze gewerkt kan worden. Na de maceratie en de fermentatie worden de wijnen overgestoken naar houten vaten dat voor 70% bestaat uit nieuw Frans eiken. Deze rijping duurt gemiddeld 18 maanden. Het wijnhuis produceert sinds 2019 ook een witte wijn, genaamd Brane-Cantenac Blanc. Deze wijn bestaat uit 80% Sauvignon Blanc en 20% Semillon. De wijn wordt deels opgevoed in barriques van 225 liter en deels in grote vaten van 500 liter. De wijn rijpt daarnaast ook nog eens 8 maanden op de lies. Daarnaast wordt de wijn deels opgevoed in barriques van 225 liter en deels in grote vaten van 500 liter. Naast de grand vin en de witte wijn produceert het huis ook een tweede wijn: Baron de Brane. Het zijn allen prachtige Bordeauxblends met een goed bewaarpotentieel. De beste jaargangen van Brane Cantenac zijn: 1961, 2016 en 2019.

Lees meer
Chateau Brane Cantenac