Domaine de Chevalier is gelegen in een soort geheime tuin. Althans, zo omschrijven zij het zelf. Het wijnhuis ligt op een grote open plek midden in het bos, ver buiten de schijnwerpers. Deze plek biedt unieke omstandigheden voor de wijnstokken.
In 1983 wordt Olivier Bernard eigenaar van het domein en gaat hij flink aan de slag. Zo weet hij de totale oppervlakte aan wijngaarden al binnen vijf jaar te verdubbelen en wordt er begonnen aan een grote renovatie van het wijnbedrijf. De wijnkelders zijn onder handen genomen en zijn nu voorzien van de meest moderne apparatuur. Vandaag de dag zijn ook zijn twee zonen, Adrien en Hugo, te vinden in de wijnkelder.
Inmiddels is de totale aanplant uitgegroeid tot 65 hectare. Daarvan is 58 hectare in gebruik voor de productie van de Domaine de Chevalier rouge. Cabernet sauvignon domineert de aanplant. Bij de aanplant van witte druivenrassen speelt sauvignon blanc de hoofdrol, ondersteunt door semillon. Het terroir kenmerkt zich door licht glooiende hellingen met een bodem van grind en klei. Het hoogste punt ligt 60 meter boven zeeniveau.
Het wijngaardbeheer is gestoeld op duurzame en biodynamische methodes. Daarnaast bestaat de oogst uit strenge selectieprocedures en daarom worden de druiven soms één voor één geplukt. De witte Bordeauxwijnen van Domaine de Chevalier worden vergist in eikenhouten vaten van 30% nieuw eiken. Daarna gaat het vat als het ware in een speciaal soort koelcel. Deze ruimte wordt gekoeld tot 18-20 graden, op die manier kan de vergisting op gecontroleerde temperatuur uitgevoerd worden. Chevalier is een van de weinige die deze methode gebruikt. De wijn rijpt daarna nog één jaar op de lie in het vat, waarbij battonâge regelmatig wordt toegepast. Na de sur lie rijping, rijpt de wijn nog eens zes maanden op vat voordat hij gebotteld wordt. Van de witte wijn worden slechts 1.000 kisten geproduceerd.
De rode wijnen worden vergist in roestvrijstalen tanks en betonnen vaten. De druiven die afkomstig zijn van de oude wijnstokken worden vergist in eikenhouten vaten. Na de vergisting worden de wijnen overgestoken naar barriques, waar de wijn nog 18 tot 22 maanden in rijpt. Naast hun top cuvée, produceert het wijnhuis ook een tweede wijn, genaamd L’Esprit de Chevalier.
De beste jaargangen van Domaine de Chevalier zijn: 1934, 1961, 1964, 1974, 1975, 1976, 1987, 1988, 1989, 1990, 1995, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2009, 2010, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018.
Lees meer