Château Doisy-Daëne, een gerenommeerd domein in Sauternes in Bordeaux, is sinds 1924 in het bezit van de familie Dubourdieu. In 2016 rouwde de wijnwereld om het verlies van Professor Denis Dubourdieu, wiens expertise dit domein tot een kwalitatief zeer hoogstaand chateau had verheven. Hij werd geroemd om zijn geconcentreerde en verfrissende wijnen. Vandaag de dag zet zijn zoon Jean-Jacques, in samenwerking met zijn broer Fabrice, de erfenis van hun vader naadloos voort, wat blijkt uit de voortdurende uitzonderlijke kwaliteit van de wijnen. Veel critici beweren dat deze Sauternes een hogere ranking verdient dan zijn status van 2e Grand Cru Classé.
De wijngaarden van Château Doisy-Daëne liggen in Barsac, niet ver van Château Climens, op een terroir van rode zand-, klei- en kalkbodems. De wijnstokken, met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar, zijn dicht beplant met 7.000 wijnstokken per hectare. De rijke geschiedenis van Château Doisy-Daëne is verweven met de toewijding van de familie Dubourdieu aan het wijnmaken. De naam van het domein, "Doisy-Daëne", werd eind 1800 gecreëerd toen Jacques Emmanuel Daëne, de toenmalige eigenaar, zijn achternaam toevoegde aan de naam van de wijngaard. Georges Dubourdieu kocht het domein in 1924 en breidde de oorspronkelijke 4 hectare wijngaard uit. Na verloop van tijd kocht de familie naburige eigendommen, waardoor de omvang van de wijngaard gestaag toenam. In het begin van de jaren 1950, onder leiding van Pierre Dubourdieu, werd de beslissing om droge witte wijn te produceren in de Sauternes regio een innovatieve mijlpaal. Zijn zoon, Denis Dubourdieu, zette de traditie van innovatie voort door in 1990 "l'Extravagant de Doisy-Daëne" te introduceren.
Het domein cultiveert 86% Sémillon en 14% Sauvignon Blanc. De broers Dubourdieu houden zich aan milieuvriendelijke en biologische praktijken in de wijngaard. Ze gebruiken traditionele ploegmethodes, vermijden chemische onkruidverdelgers en synthetische pesticiden en verrijken de wijngaardbodem met organische mest. Alle opbindwerkzaamheden en het beheer van de wijnstokken worden zorgvuldig met de hand uitgevoerd. Om de milieu-impact van hun activiteiten te compenseren, beheert het bedrijf een bosgebied dat even groot is als al hun wijngaarden, wat bijdraagt aan een evenwichtige koolstofvoetafdruk.
Lees meer